Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSSЧетвер, 24.03.28, 13:10


 
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 352
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу




 

 







Головна » 2017 » Квітень » 28 » "На Чорнобиль журавлі летіли..."
09:15
"На Чорнобиль журавлі летіли..."

Чорнобильський вітер по душах мете
Чорнобильський пил на роки опадає.
Годинник життя безупинно іде,
... Лиш пам'ять усе пам'ятає.

   Тридцять один рік тому, 26 квітня о першій годині 26 хвилин на Четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції сталася катастрофа, яка з острахом сколихнула всю планету. Чорнобиль нагадав цілому світу, що в самому серці Європи живе великий народ. Світ спочатку почув слово «Чорнобиль», а потім таке незвичне – «Україна». А для багатовікової історії України – Чорнобиль став ще однією трагедією в хронології духовного і фізичного знищення нації.

   1986 рік – аварія на Чорнобильській АЕС назавжди залишиться в наших серцях вічним болем. Наслідки аварії страшні. Це мільйони людей, які постраждали від радіації. Виведена з господарського обігу частина території України під назвою «зона відчуження» – це сільськогосподарські землі, лісові масиви та водоймища. Зона відчуження – злочинна, мертва зона, яка охоплює 2712 кв. км . Для когось це можливо і «зона відчуження», а для нас це Батьківщина. Це відірваний від України і змордований край Батьківщини. Це наша зона Національної трагедії.

   26 квітня! В пам’яті українського народу це день чорнобильського лиха, болю, суму, і забути це й викреслити із нашої пам’яті – неможливо. Проходять роки після аварії на ЧАЕС. А біль не вщухає, тривога не покидає людей, пов’язаних із скорботним часом ядерного апокаліпсиса. Чорнобильська біда надовго залишиться у нашій пам’яті. Ще довго ми будемо відчувати на собі її наслідки, ще довго чутимемо її дзвони. Вони лунатимуть за тими, кого вже немає, кого не стане завтра, хто заплатив за чиюсь помилку своїм здоров’ям, життям.

    Наша пам'ять і пам'ять багатьох наступних поколінь знову і знову буде повертатися до трагічних квітневих днів 1986 року, коли ядерна смерть загрожувала всьому живому і неживому. «Люди будьте пильнi i обережнi, безвiдповiдальнiсть породжує трагедiю», – з таким закликом зверталися учні Пляшевської ЗОШ І-ІІІ ст., підготувавши літературно-музичну композицію «На Чорнобиль журавлі летіли» (керівник - Польова Оксана Іванівна, вчителька географії). Відеоматеріал за зазначеною тематикою, який переглянули всі учні школи, спонукав школярів усвідомити, що щастя - це трава, в яку можна лягти, не боячись радіації, це тепла річка, в якій можна скупатися, це усміхнені дитячі обличчя…

   Б'ють тривожним набатом дзвони Чорнобиля... Вони нагадують: Пам'ятайте! Хай не повториться! Хай земля зацвітає навесні пишним буйством кольорів, хай повертаються з чужини журавлі, несучи на крилах радість зустрічі з рідною землею. Хай кожен новий день сповнюють серця миром, спокоєм, одухотвореністю. Пам'ятаймо!

Петро Скруха, заступник директора з виховної роботи

Переглядів: 500 | Додав: Gonchar | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
avatar

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz