Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSSЧетвер, 24.04.25, 13:03


 
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 353
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу




 

 







Головна » 2017 » Грудень » 13 » Ой, Андрію, даруй нам надію!
15:06
Ой, Андрію, даруй нам надію!

   Усім відомо, що день Андрія Первозванного - чудове свято. В Україні його відзначають 13 грудня. Як проводили Андріївські вечорниці наші бабусі? Що таке калита? Невже у цей вечір можна справді дізнатися про свого майбутнього судженого? 
   У нашій Пляшевській школі десятикласники зацікавились цим дійством - Андріївськими вечорницями. У ніч з 12 на 13 грудня у давнину дівчата збиралися у просторій оселі. Господинею дому була вдова або самотня жінка,яка пильнувала, щоб дівчата під час вечорниць дотримувалися усіх традицій та вірувань.
   Тож ми усе готували гуртом. Дівчата ліпили вареники, пекли пиріжки та готували багато інших страв. Нам вдалося відтворити справжню картину Андріївських вечорниць. Перед глядачами постала справжня українська світлиця: вишиті рушники, колишні горщики, гладилки та багато страв, якими любили смакувати наші предки. Найголовнішим атрибутом нашого свята була калита.

   У ролі господині відчула себе я - Настя Романюк. Тому і відповідальність пекти калиту взяла на себе. 
   Цікаво - цікаво,а чи здійсниться дівоче ворожіння? Сидорук Діана і Федорчук Віка першими вийдуть заміж? Ірину Ященко милий зрадить?.. А Пилипів Яні ще довго прийдеться ходити у дівках. Це безсумнівно. Найбільший шматок калити відкусив Гончар Орест.
   А які ж вечорниці без пісні? Усі співали. Співали бадьоро та весело. А Пилипюк Віка та Чирська Таня виконали старовинні українські пісні, які змусили всю аудиторію поринути у минуле.
   На вечорницях усіх присутніх частували варениками. Ось тут – то і не обійшлося без сюрпризів. Начинкою у варениках була не лише картопля, а й гіркий перець, сіль та цукор.
   Здається, Петро Дмитрович і не образився після того, як «скуштував» вареник із гострою перченою начинкою…
   Приємно, що і вчителі, і батьки дякували нам усім за гарні Андріївські вечорниці.

Анастасія Романюк, учениця 10 класу

Фото Аліни Юхимчук (10 клас)

Переглядів: 771 | Додав: Gonchar | Рейтинг: 3.3/3
Всього коментарів: 0
avatar

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz