Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSSП`ятниця, 24.03.29, 10:50


 
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 352
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу




 

 







Головна » 2018 » Березень » 6 » Перша письмова згадка про Пляшеву
20:29
Перша письмова згадка про Пляшеву

   Досі вважалося, що перша письмова згадка про Пляшеву датується 1545 роком. Зокрема, саме цей рік вказаний у ІСТОРІЇ МІСТ І СІЛ УКРАЇНСЬКОЇ РСР – 26-томному енциклопедичному виданні (заг. обсяг понад 2360 авторських аркушів, 10160 статей і довідок, 9000 ілюстрацій) про історію українських міст, сіл, областей і районів, створеному зусиллями 100-тисячного авторського колективу, в якому були представлені як науковці, так і сільські вчителі. Стаття про Пляшеву у цьому виданні містить посилання на Памятники, изданные Временной комиссией для разбора древних актов, де згадується "городня" Даниїла Рогозинського з "Рогозина" (Рогізне) та "Пляшова" (Пляшева). На те ж джерело посилався і Н.І.Теодорович у своїй праці Историко-статистическое описание церквей и приходов Волынской епархии.

   Але вдалося виявити нові історичні джерела, котрі дають підстави стверджувати, що наше село має набагато давнішу історію. В книзі  Крізь століття. Студії на пошану Миколи Крикуна з нагоди 80-річчя описано історію шляхетського роду Лідихівських, де згадано: "13 лютого 1490 р. чи 1505 р. Васько, Яцько (?), Дениско, Кузьмина вдова Сонька та син останньої Іванко Лідихівські, що доводилися Нестору, мабуть, онуками, за згодою своїх сестер Олянки (?), Мотруші й Ганни, які держали від них у 30-ти копах широких грошів село Пляшева в Перемильському повіті, заставили цю огчину в тій самій сумі якомусь Сеньку Матвійовичу з умовами викупу її тільки власними грішми та сплати затрат на поліпшення. З виданого ними листа випливає, що засновник роду залишив спадкоємцям ще одне поселення" (ст.93). Це переклад з польської, першоджерелом є книга Barącz S. Pamiętnik szlachetnego Ledochowskich domu. У книзі є 11 згадок про Пляшеву, яка часто ставала предметом застави. Також цікавою є згадка, що свідчить про те, що у середині XVII століття Пляшева була досить великим та заможним селом, адже довколишні села були його присілками: "Під час перебування „на вдовиному стільці" пані Лідихівська разом з дітьми й іншими родичами судилася зі спадкоємцями покійного поморського воєводи Павла Дзялинського та деякими іншими особами за село Пляшева з присілками Острів, Пляшівка й Рідків (справа була розпочата, імовірно, ще її чоловіком)" (ст.119).

   Отже, наше село Пляшева отримало нову дату першої письмової згадки - 13 лютого 1490 р. чи 1505 р. Ця дата потребує уточнення, але, в будь-якому випадку, суттєво відрізняється від згадуваної досі.

Джерела: 

1. Верменич Я.В. "ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ УКРАЇНСЬКОЇ РСР" [Електронний ресурс] // Енциклопедія історії України: Т. 3: Е-Й / Редкол.: В.А.Смолій (голова) та ін. НАН України. Інститут історії України. – К.: В-во "Наукова думка", 2005. – 672 с.

2. Pami︠a︡tniki, izdannye Vremennoi︠u︡ kommissīei︠u︡ dli︠a︡ razbora drevnikh aktov, Vysochaĭshe uchrezhdennoi︠u︡ pri Kīevskom voennom, Podolʹskom i Volynskom General-Gubernatori︠e︡, T.4. Tip. universiteta Sv. Vladimīra, 1859.

3. Теодорович Н.И. Историко-статистическое описание церквей и приходов Волынской епархии, том 2. Почаев: тип.Почаевской лавры. – 1888.

4. Крізь століття. Студії на пошану Миколи Крикуна з нагоди 80-річчя / Редколегія: О.Вінниченко, Г.Гмітерек, Л.Зашкільняк,  А.Заяць, О.Купчинський, Н.Яковенко.– Львів, 2012.– 644 с.

Орест Гончар, учень 10 класу


Статті про історію села Пляшева:

Перша письмова згадка про Пляшеву

Бойові дії поблизу Пляшеви в період Луцького прориву

Воєнні дії біля Пляшеви у червні 1941 року

19 березня 1944 року Пляшеву було визволено від німецьких загарбників

Бойові дії поблизу Пляшеви у 1944 році

 

Переглядів: 1222 | Додав: Gonchar | Рейтинг: 5.0/9
Всього коментарів: 5
avatar
5 virainf • 17:22, 18.03.07
Орест вже в 10-му класі!... Як же швидко час біжить.
avatar
2
4 Gonchar • 08:47, 18.03.07
Джерела, вказані у статті, містять інформацію і про інші села Радивилівського району та Демидівщини. То ж детальніше дослідження дасть можливість отримати нові відомості про історію нашого краю.
avatar
3 supergalina1234 • 22:22, 18.03.06
Оресте, похвально, що ти цікавишся історією рідного краю. Наша минувшина велична й водночас трагічна. Чимало уже написано і досліджено. Та я переконана, що ти можеш готувати матеріал для видання своєї книжки про Пляшеву. Про наш музей, "Козацькі Могили" уже є певні доробки, а от книжки про село, його минуле - немає... У тебе є потенціал. Подумай! Бажаю рішучості!
avatar
2 Орест • 22:00, 18.03.06
Дякую! Я буду й надалі досліджувати історію рідного села.
avatar
1 larisavalya • 20:58, 18.03.06
Як приємно, що  Орест, учень 10 класу, займається справжніми дослідженнями. Завдяки вивченню місцевого історичного матеріалу він зумів давно вже вийти за  межі підручників,  відчути події, що відбувалися кілька століть тому,  осмислити історичні процеси, «доторкнутися» до історії. Оресте, тобі вдалося отримати нову дату першої письмової згадки нашого села Пляшева. Це означає, що насправді, є що досліджувати, відкривати і в наш час. Успіхів тобі! І нехай наснага до нових досліджень не залишає тебе!
avatar

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz