Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSSП`ятниця, 24.04.19, 04:44


 
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 353
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу




 

 







Головна » 2016 » Травень » 22 » Погляд у минувшину
10:38
Погляд у минувшину

   Хто не любить подорожувати? Нові місця, нові відчуття, нові враження… Напевно, у кожної людини є улюблені куточки, куди хочеться вертатися знову й знову. Напевно, у кожного є мрія – побувати у незвіданих місцях.

   Учні нашої Пляшевської школи небайдужі до минувшини рідного краю. Саме тому і сприйняли радо пропозицію щодо відвідин Державного історико-культурного заповідника м.Дубна. 

   По дорозі в м.Дубно не могли оминути Млинівський краєзнавчий музей (те, що в колишньому замку Ходкевичів, а тепер в приміщенні музею, час від часу з’являються привиди, - не дивина для нас, бо багато чого і читали про це, і від місцевих розповіді чули, і дехто навіть бачив телепередачу по СТБ про таємничих привидів).

  Вражень було багато і підсилювались чуття, звичайно, на тлі неперевершеної краси природи. 
Побачене у цьому музеї й справді сприймається як щось нереальне. Тут усе просочено духом стародавності й таємничості. Відкриттям для багатьох було те, що в одному з приміщень, побудованих Ходкевичами, відбувалися зйомки фільму «Сліпий музикант» за повістю В.Г.Короленка. Загалом, як виявилося, історичний набуток Млинова вдивовижу цікавий та багатогранний. Не все із його багатовікового багажу збереглося, однак те, що зібрано в музеї, - просто унікальний пласт, який повинен стати надбанням кожного, хто цікавиться минувшиною. 

Дубно привітно зустріло пляшевських школярів. Про Дубнівський замок діти наслухалися чимало на уроках і на виховних заходах, проте неабияку зацікавленість викликала розповідь екскурсовода про цю рідкісну своєю красою фортифікаційну споруду, яка цілком заслуговує звання пам’ятки не лише Рівненщини, а й усієї України.
Сьогодні Дубнівський замок поступово відбудовується і реставрується.  Замок – родовий маєток князів Острозьких. Через шлюби переходив від однієї князівської династії до іншої, а загалом був приватною власністю князів Острозьких, Заславських, Сангушків, Любомирських. Деякий період тодішні володарі замку зберігали тут золото, діаманти, зброю, харчі, посуд, обладунки. 

   На території Дубнівського замку чинні музеї, виставки. Легендою Дубнівського замку овіяна одна з двох веж (зі сторони річки), яка отримала назву Беатка. Вона – один із символів м.Дубно.
   Ще довго діти обговорювали почуте від екскурсовода про прокладені широкі кам’яні підземні ходи-тайники, куди під час ворожих нападів ховалися місцеві жителі зі своїм майном, про арсенал зброї, який постійно поповнювався за рахунок власної ливарної майстерні…
   Як добре, що наш чудесний рівненський край дарує нам такі незабутні зустрічі з минулим. Вдячні екскурсоводам за небайдужість до усього незвіданого і таємничого. 
  Тільки воістину талановиті люди з глибоким світоглядом зможуть передати  всю філософію цегляних стін і неспокій минувшини!
   Задоволені, веселі і трохи втомлені поверталися додому. Дівчата співали. Спочатку тихенько, невпевнено. А далі – голосно, гордо. Співали про Україну, про героїчну минувшину, про щасливе майбутнє.

   Г.Д.Грицюк, вчитель Пляшевської ЗОШ I-III ст., керівник групи

Переглядів: 634 | Додав: Gonchar | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz