Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSSЧетвер, 24.03.28, 14:52


 
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 352
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу




 

 







Головна » 2018 » Листопад » 17 » Про стару школу в Пляшеві
22:33
Про стару школу в Пляшеві

Учні та вчителі семикласної школи у Пляшеві

  Школа у Пляшеві існувала ще з часів Російської імперії. На мапах 1867 та 1877 років є відповідна позначка поблизу ріки Стир. Cпочатку діяла церковно-приходська школа. Очевидно, вона була типовою для церковно-приходських шкіл того часу - двокласною трирічною. Це підтверджують спогади М.В.Гончара про те, що його мама (1903 р.н.) вчилася три роки - до початку Першої світової війни. Учні двокласних шкіл вивчали закон Божий, церковний спів, письмо, арифметику, читання, історію. Навчання здійснювали священики, диякони і дячки, а також вчителі і вчительки, які закінчили переважно церковно-учительські школи та єпархіальні училища.

Фрагменти карт 1867 та 1877 року

  За часів Польщі у cелі діяла універсальна семикласна школа (Szkola powszechna).  Директором був Товстой Дмитро Наумович, котрий проживав із дружиною та двома дітьми. Народився у 1896 році на Дубенщині. Навчався у Дубенській гімназії, згодом - у Луцькій духовній семінарії. Налагодив просвітянську роботу у селах Пляшева, Грядки, Тростянець Дубенського повіту. Був організатором церковного і світського хорів у Луцьку. Під його керівництвом хор із Пляшеви займав призові місця на конкурсах у Луцьку. На конкурс волинських народних пісень у 1934/35 навчальному році загалом він подав 12 пісень, одна з яких була записана у Теслугівській гміні (можливо, у Пляшеві) [1]. Люди згадують, що Товстой був добрим, завжди вітався. Згідно з деякими джерелами, саме за його ініціативи споруджено пам'ятник воякам, загиблим у Першій світовій війні, у Пляшеві. Був заарештований поляками у с.Грядки за заборонену літературу національного спрямування. Переслідувався більшовиками. Помер у 1940 році, похований у м.Дубно [2].  З 16 листопада 1928 року до 16 жовтня 1933 року у школі вчителювала Броніслава Кут. З 1 вересня 1929 року по 1933 рік працював учителем Владислав Жолкевський. Б.Кут та В.Жолкевський побралися і їх перевели на роботу у село Шепетин [3]. Ще одним учителем був Францішек Буговський. О.М.Починок, учень тогочасної школи, згадує що "нас було дев'ятеро хлопців в класі. Сестра Валіна ходила до школи, Оля Минова, дві дівчини було тільки, а сім хлопців. Було ще сімох приютників".

Вчителі та учні школи, сфотографовані 
в День Конституції Польщі 3 травня 1932 р.
http://wolyn.freehost.pl/fotoold/plaszowa/1.html

Вчителі Пляшевської школи у 1932 році. Зліва направо: 
Францішек Буговський (?), Дмитро Товстой з дружиною,
Броніслава Кут, Владислав Жолкевський
http://wolyn.freehost.pl/fotoold/zdjecia.html

Жолкевські на відвідинах у Пляшеві. 
У той час вони мешкали у Волі Збитенській
http://wolyn.freehost.pl/fotoold/zdjecia.html

Школа після 1945 року

Фото 1948 року. 
Сидять: Шишко Н.Ф., Борисюк М.В., Юхимчук М.І., 
Боярчук М.Д., Підласа М.Г., Трачук М.В., Трачук О.В.

1-3 класи Пляшевської семирічної школи влітку 1954 року.
Сидять: Косянчук Ярослав, Михальчук Галина, Починюк Марія, Вознюк Людмила, 
Бекало Марія, Тимощук Надія, Кравченко Ніна,  Пізгор Микола. 
Середній ряд: Лукасевич Володимир, Шевчук Галина, Підласа Марія Григорівна, 
Жучкова Раїса Іванівна (директор), Бойко Катерина, Трачук Михайло.
Верхній ряд: у центрі - Борисюк Петро, Вознюк В.

Випуск 7 класу Пляшевської школи у 1956 році

Вулиця Надстирянська. 
Тут до кінця 60-их років знаходилося 
приміщення старої школи

  З 1939 року школа була початковою, у ній учителював Ляшук Микола Якович, мешканець Пляшеви. Після війни, у 1945 році, відновили школу. Тоді, за направленням Ровенського відділу освіти, приїхали в наше село дві вчительки – Підласа Марія Григорівна та Окусок Марія  Кирилівна – випускниці Городнянського педагогічного училища Чернігівської області. Підласу М.Г. призначили директором школи. У 1950 році школу було реорганізовано у семирічну [4]. Квартирували вчительки у Романа Прокоповича Шаули та Лисавети Петрівни Чирської [5]. До школи ходили учні Острова та Солонева, оскільки там були початкові школи.  М.В.Гончар розповів, що у школі було 5 класних кабінетів та 3 службових кімнати. Поблизу школи були склад, майстерня, погріб та колодязь, облаштовані спортивний та волейбольний майданчики. Була теплиця, вкопана наполовину у землю. Між двома класами була не стіна, а дерев'яна перегородка, яку забирали, і встановлювали сцену під час різноманітних заходів.

Джерела

1. Конкурс на волинські народні пісні в 1934/35 навчальному році: Вибране / Ред. Б.Луканюк. – Рівне, 2015. – ІV+20 с. з нот.
2. http://elib.nplu.org/view.html?id=3154
3. http://wolyn.freehost.pl/miejsca-p/plaszowa-01.html
4. http://pl-school.at.ua/index/istorija_liceyu/0-15
5. Довбиш Г. Пляшева, село особливе//Прапор перемоги.- 2008.- 5 вересня.

Орест Гончар, учень 11 класу


Статті про історію села Пляшева

Переглядів: 754 | Додав: gonchar2101 | Рейтинг: 5.0/9
Всього коментарів: 0
avatar

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz