Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSSСубота, 24.04.20, 03:05


 
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 353
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу




 

 







Головна » 2018 » Травень » 3 » Продовжуючи тему неба…
21:13
Продовжуючи тему неба…

 Чи часто ми дивимося у небо – чисте, бездонне, важке, похмуре, спокійне, ніжне – вдень та, сповнене незбагненності й таємниць, вночі?
 Мені подобається думати про небо. Так хороше роздивлятися зірки – ті, котрі впізнаю, і ті, імен котрих не знаю. Приємно бачити їхнє світло, бо воно особливе: тихе й спокійне. Його немає багато, і тим воно цінніше, тим коштовніше.
 «Величніше від видовища спокійного чи схвильованого моря, від вигляду гір, вкритих пралісом чи заквітчаних вічним снігом, видовище зоряного неба, яке оточує нас з усіх боків, нестримно притягає до себе наш погляд, розповідаючи нам про безмежність і вражаючи нас незбагненною безоднею, яка відкривається перед нами. Ніщо інше не може такою мірою захоплювати нас, притягувати до себе допитливу людську думку, як небо, тому що воно — сама правда, сама безмежність, вічність, усе...
 Знайдіть у всіх релігійних таємницях, у всіх гідних подиву творах мистецтва — у живописі, у музиці, у драмі, у романі, — знайдіть у них такі глибокі думки, які б справили на нашу душу враження істини, величі та піднесення такою мірою, як це створює споглядання неба! Щонайменша падаюча зірочка ставить перед нами питання, яке нам важко не чути; вона наче запитує нас, чим же ми самі є у Всесвіті? Комета на своїх могутніх і швидких крилах переносить нас у безодні простору; зоря, що палає в глибині небес, вказує нам на далеке сонце, оточене невідомими нам світами людських істот...
 Дивні, величні, чарівні видовища! Вони притягають до себе своєю неймовірною красою... і переносять нас в царину недосяжної величі... Картина зоряного неба все ще залишається найвеличнішою з усіх картин, а книга про небо — найцікавішою з усіх книг. Милуймося цією картиною і вдивляймося в неї все пильніше й пильніше, читаймо цю книгу, щоб стати розумнішими, благороднішими, моральнішими й досконалішими.»
 Так описав красу й велич зоряного неба неперевершений популяризатор астрономії француз Каміль Фламмаріон (1842—1925).

Каміль Фламмаріон
(1842-1925)
французький астроном і письменник,
відомий популяризатор астрономії

 Сьогодні в Інтернет-просторі можна знайти низку пізнавально-розвиваючих мультфільмів для учнів молодшого шкільного віку, науково популярних  - для старших школярів, їх батьків. Ось деякі з них:
Таємниці Всесвіту
15 фактів про Космос

 Окрема тема – спалахи Іридіумів – супутників зв’язку, котрі перебувають на низькій орбіті. Спалах "Іридіума" - дуже красиве явище тривалістю близько 10 секунд. В певний момент від нього відбивається сонячний "зайчик", що «пливе» по всій Землі. Це одне із самих яскравих небесних явищ, схоже на  зірку, що котиться небосхилом. Звичайно, не всі спалахи "Іридіумів" однаково добре видно, адже супутники знаходяться в постійному русі і кут відблиску може бути занадто маленьким, а значить, і саме явище буде майже непомітним. Крім того, перешкодити побачити дане явище можуть хмари, туман, опади, сильний вітер. Однак, положення і пересування кожного літального апарату чітко фіксується системою. Є сайти, на яких зібрана інформація про їхні траєкторії (наприклад, Heavens-Above або Як побачити спалахи "Іридіума"?) і можна розрахувати, щоби бути в точці і побачити, де впаде той "зайчик", -  він раптово спалахує яскравіше, ніж Місяць, і гасне – дуже ефектний об’єкт.

Спалах "Іридіума" над островом Бора-Бора
Джерело фото

 Отже, спостереження зоряного неба — це маса позитивних вражень, неповторні переживання, глибоке естетичне задоволення. Той, хто вперше по справжньому бачить зоряне небо, отримує неймовірну насолоду й неодмінно захоче поділитися своєю радістю з іншими.

Лариса Сьомак, заступник директора з навчально-виховної роботи

 
Переглядів: 1930 | Додав: Gonchar | Рейтинг: 5.0/7
Всього коментарів: 0
avatar

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz