Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSSП`ятниця, 24.03.29, 16:42


 
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 352
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу




 

 







Головна » 2013 » Лютий » 15 » Станьмо друзями птахам
22:41
Станьмо друзями птахам
  Учні 5 класу Пляшевської ЗОШ I-III ст. цікавляться такими незвичайними істотами, як птахи, спостерігають за життям наших пернатих друзів і допомагають їм узимку. Тому і організували екологічний десант «Нагодуймо птахів». Спочатку пішли у шкільний садок. Виявилось, що Настя з Аліною частенько підгодовували пташечок несолоним салом, гарбузовим насінням. Дивина та й годі! Птахи нас зовсім не злякалися, а просто перед нами утнули цілу виставу (із вдячності, мабуть). Горобчики пурхали, ганялись один за одним і навіть заспівали: «Цвірінь-цвірінь…». Ото радості було!

  Рушаємо до лісу. Ліс від школи недалечко. Снігу цієї зими випало чимало. Станіслав з Богданом пробивають дорогу. Йдемо за ними помаленьку. Головне – не зчиняти галасу, не бігати по лісу, не хрускотіти гіллям. Знаємо, що в лісі слід бути мовчазними спостерігачами. Вибрали місце на узліссі й принишкли. Стоїмо спокійно і вдивляємось в усе довкола. І от перед нами нарешті з’явилися пташечки. Самі з’явилися. Якого сміху було, коли підвішене хлопчиками сало на дротинці синички дзьобали догори ногами! «Справжні акробати», - вигукували діти. Деякі учні виготовили годівнички. В Ореста годівничка найкраща – бо ж із дідусем майстрував!

  Мої п’ятикласники дуже допитливі. По дорозі просто засипали мене запитаннями: « Як пташки знаходять шлях у вирій, а потім безпомилково повертаються додому, в місця, де вони народилися? Як ці прекрасні створіння визначають час для кочування чи відльоту? Чому деякі птахи будують гнізда, але є й такі, які зовсім не переймаються тим, де їм відкласти яєчка? І чому одні живутьу густих лісах чи на болотах і не витримують присутності людини, а інші легко пристосовуються до життя поруч із нами? Чому птахи, зрештою, співають?» Я не знала відповідей на всі запитання, здається, відповідей на чимало з них і досі немає. Пообіцяла дітям, що пошукаю в спеціальній літературі, і ми ще матимемо нагоду поспілкуватися на цю тему.

  А поведінка птахів завжди приваблювала людину і загадувала їй загадки.
  Сумним і нецікавим було б наше життя без наших пернатих друзів. І справді, як уявити весну без пташиного співу, теплі ночі без тьохкання солов’їв, ліси без кування зозуль…Вірні супутники людини – горобці, голуби, ворони, синички, шпаки милують око своїм забарвленням. То яскравим, то скромним. Іноді здається, що птахи, які мешкають поруч із нами, просто створені для того, щоб розважати заклопотану людину, нагадувати їй, що поруч є хтось інакший, але дуже красивий і цікавий.

  Найзаповітніша мрія людини – літати. Як птах, - високо і вільно. Ось чому птахи завжди захоплювали і привертали увагу людей.
  Пам’ятаймо про наших веселих пернатих друзів узимку: підгодовуймо їх, не даймо їм замерзнути від холоду й голоду.
 
Г.Д.Грицюк,
вчитель світової літератури Пляшевської ЗОШ I-III ст.,
класний керівник 5 класу
Переглядів: 1019 | Додав: Gonchar | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz