Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSSЧетвер, 24.04.25, 06:41


 
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 353
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу




 

 







Головна » 2011 » Грудень » 13 » Свято Андрія в нашій школі
15:20
Свято Андрія в нашій школі

   Одним із улюблених свят в Пляшевській середній школі є День Андрія Первозванного. Велике зимове свято наше школярство проводить за звичаями та обрядами глибокої давнини. Насамперед, готуємо святкові страви: кашу пшоняну, балабушки, вареники і корж-калиту.  Відзначаємо це свято в ніч з 12-го на 13-те число. Саме ця ніч вважається чарівною. Тому ворожимо ми саме в ці дні, вивідуючи за особливими ознаками своє майбутнє.


   Отож, маленькі господині (Масюк М., Сидорук В., Хіночик Н., Хміль Д., Пилипів І.) вправно підготувалися до вечорниць. Біля калити цілий вечір вартував Пекарський А. – пан Калитинський. Цей дотепний і жартівливий юнак разом із паном Коржовським (Чирським В.) завзято тримали миску з «чорнилом» і почерзі писали тих, хто розсміявся біля калити. Коли вже всі охочі спробували вкусити калити, її розламали і пригостили всіх. Вечорниці продовжувалися ворожінням на судженого. Чого тут тільки не було!




   Рахували парами кілки; вдаряли рублем по воротях і вслухались звідкіля чулося гавкання собак; зав’язували півню очі, ставили перед ним люстерко, воду і зерно; розсипали парну і непарну кількість зерна; зав’язували «коню» очі і чекали в яку сторону він поверне; «колотили свічки» і пускали їх парами в горіхових шкаралупках на воду …


   Дівчата пильнували цілий вечір, бо боялися щоб хлопці не капостили.

    Вечорниці продовжувалися, і кожен в душі мріяв про свою майбутню долю.


Вчитель української мови та літератури

С.Ковальчук


Переглядів: 1260 | Додав: Gonchar | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
avatar

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz