Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSSВівторок, 24.04.16, 11:27


 
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 353
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу




 

 







Головна » 2016 » Жовтень » 14 » Свято урочистої посвяти в козачата
20:38
Свято урочистої посвяти в козачата

   

   14 жовтня, в день великого церковного та національного свята Покрови Пресвятої Богородиці, день Українського козацтва, День  захисника України,  у Свято-Георгіївському храмі на подвір’ї  «Козацьких могил» було особливо гамірно і людно: сюди на святкове богослужіння зібралися парафіяни  нашого села, учні Пляшевської школи, гості.

   За традицією, яка  давно склалася у Пляшевській ЗОШ І-ІІІ ст., перед Свято-Георгіївським храмом відбувся черговий урочистий захід посвяти в ряди козачат юних п’ятикласників – учнів Пляшевської школи. До свята також долучилися гості –  п’ятикласники та вчителі  Берестечківської школи, Скобелківської школи Горохівського району, що на Волині, учні та вчителі школи  м. Буська та Козелецької школи Буського району Львівської області, Сестрятинської школи Радивилівського району,  гості та відвідувачі  Національного історико-меморіального заповідника «Поле Берестецької битви», працівники музею. 

   Після закінчення святкового богослужіння, перед Георгіївським храмом відбулося урочисте шикування усіх козацьких куренів. Запаливши свічки, присутні у хвилині мовчання схилили голови перед світлою пам’яттю усіх героїв, які віддали  життя у боротьбі за волю України, та поклали квіти до козацької гробниці-усипальниці.  
   Ведучі свята Сьомак Валентина та Юхимчук Софія розповіли присутнім про історію виникнення та традиції вшанування свята Покрови Пресвятої Богородиці українськими козаками. Після цього козачата на чолі з кошовим отаманом Скрухою Богданом склали  урочисту присягу на вірне служіння рідному народові і рідній землі та отримали посвідчення. 
   Церемонія посвяти завершилася молитвою до Пресвятої Богородиці.  Усі присутні у спільній  молитві просили у  Божої Матері про її заступництво за  рідну Україну та весь наш народ в цей особливо нелегкий час.
   Із вітальним словом до учасників дійства звернулися директор Національного історико-меморіального заповідника «Поле Берестецької битви» Леонід Галабуз та директор Пляшевської ЗОШ І-ІІІ ст. Петро Ремесник.

   Свято завершилося частуванням  смачним козацьким кулешем, який приготував для  усіх бажаючих  козацький кухар Маціюк Олексій Миколайович.  

   Скруха П.Д., заступник директора з виховної роботи

Переглядів: 564 | Додав: Gonchar | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
avatar

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz