Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSSЧетвер, 24.04.25, 14:26


 
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 353
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу




 

 







Головна » 2018 » Жовтень » 13 » Свято урочистої посвяти в козачата
20:40
Свято урочистої посвяти в козачата

  Щороку український народ  відзначає свято Пресвятої Покрови – покровительки всього роду козацького. Це свято  є не тільки релігійним, а й національним. 
  В день світлого та радісного свята Покрови Пресвятої Богородиці, заступниці і покровительки української землі і українського народу, Пляшевський ліцей об’єднав учасників дитячих козацьких організацій Демидівщини, Волині та Львівщини, щоб урочисто відзначити свято День захисника України та посвятити в ряди козачат юнь. Тож за традицією, яка давно склалася у Пляшевському ліцеї, перед Свято-Георгіївським храмом на території Національного історико-меморіального заповідника «Поле Берестецької битви» відбувся черговий урочистий захід посвяти в ряди козачат. До свята також долучилися гості –  п’ятикласники та вчителі  школи м.Берестечка, Скобелківської школи Горохівського району, що на Волині; учні та вчителі школи №1 м.Буська Львівської області; школи №11 м.Луцька, учні 5 класу Острівської гімназії,  голови учнівського самоврядування ліцеїв та гімназій Демидівської ОТГ, заступники та педагоги-організатори, гості та відвідувачі, працівники музею. 
  Всі вони прибули, щоб побувати на місцях козацької звитяги, вклонитися праху козацькому, серцем і душею торкнутися козацької вольності та мужності, і виявили бажання долучитися до лав українського козацтва  та присягнути перед прахом полеглих козаків кожним своїм наступним днем трудитися задля своєї Вітчизни-України і задля свого народу. 

 

 

 

 

 

  Ведучі свята Віка Пилипюк та  Аліна Юхимчук  (11 клас) розповіли присутнім про історію виникнення та традиції вшанування свята Покрови Пресвятої Богородиці українськими козаками. Зворушливо звучали поетичні рядки у виконанні Яни Пилипів (9 клас), Дмитра Грицаюка (9 клас), Анастасії Ткачук (10 клас), Іванни Масюк (11 клас). Хорунжі Ілля Ремесник (6 клас) та Назар Причепа (6 клас) гордо тримали Державний Прапор України та козацьке знамено.
  До учасників дійства звернувся Кошовий отаман Богдан Скруха, учень 11 класу: "Сьогоднішній день, день великого релігійного і національного  свята нашого народу, стане днем вашої урочистої посвяти в козачата тут, на святій землі, яка рясно скроплена кров’ю найкращих синів та дочок українського народу в боротьбі за святу волю рідної України. 
  І ми віримо, що  ви, як гідні нащадки українських козаків, освятившись їх духом, станете вірними доньками і синами свого народу. До цього і вас, і усіх нас зобов’язує його багатостраждальна історія, трагедія і біль Берестечка. Завжди пам’ятайте нашу героїчну і трагічну історію, всі її болісні падіння і стрімкі злети. Бо народ, який не має або загубив знання свого минулого з його духовними скарбами, вмирає і зникає з лиця землі.
  В своєму  служінні рідному народові і рідній землі, беріть приклад для наслідування з героїв Берестечка. Любіть і бороніть свою землю так, як любили і боронили її вони. Завжди пам’ятайте, яку високу ціну заплатив і платить сьогодні наш народ за свою волю і нехай  вічною у ваших серцях буде шана до героїв, які віддали життя за Україну".    
  Вічна шана героям!
  Вічна слава героям!

  Учениці Віолетта Софілканич (7 клас) та Мар’яна Шаула (8 клас) поклали квіти до пам’ятника козакам, а п’ятикласники Пляшевського ліцею грона  калини – до усипальниці.
  У хвилині мовчання схилили всі присутні голови перед святою пам’яттю наших безсмертних героїв.
  Після цього козачата на чолі з кошовим отаманом Скрухою Богданом склали  урочисту присягу на вірне служіння рідному народові і рідній землі та отримали посвідчення. 
  Церемонія посвяти завершилася молитвою до Пресвятої Богородиці.  Усі присутні у спільній молитві просили у  Божої Матері про її заступництво за  рідну Україну та весь наш народ в цей особливо нелегкий час.
  Із вітальним словом до учасників дійства звернулися директор Національного історико-меморіального заповідника «Поле Берестецької битви» Леонід Галабуз та голова Демидівської селищної ради Віктор Іщук.
  Свято завершилося частуванням смачним козацьким кулешем, який приготував для усіх бажаючих козацький кухар Олексій  Маціюк.
  Дякуємо Валентині Володимирівні Вараницькій, педагогу-організатору, та Петру Дмитровичу Скрусі, заступнику директора з виховної роботи, за відмінно організований захід.

Лариса Сьомак, заступник директора з навчальної роботи

Автор світлин: Дмитро Грицаюк, учень 9 класу
 

 
Переглядів: 1471 | Додав: gonchar2101 | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
avatar

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz