Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSSСереда, 24.04.24, 20:38


 
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 353
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу




 

 







Головна » 2019 » Жовтень » 3 » Ти - учитель, ти - сіяч недремний
10:08
Ти - учитель, ти - сіяч недремний

Вам, людям нелегкої, але найпочеснішої,
найсвятішої на Землі професії,
складаємо сьогодні величаві слова подяки і
просимо Всевишнього для всіх
вас щасливої і доброї долі

Продовжуємо рубрику «Ветерани педагогічної праці»

  Крайньова Марія Василівна народилася 15 вересня 1934 року в селі Ольховка Волгоградської області в Росії. Там пройшло дитинство. Коли Марії виповнилося шість років, а сестричці Євгенії – два, сім’я, шукаючи кращої долі, переїхала жити в Україну. Це були нелегкі часи: не було ні рідних, ні житла, ні роботи. Сім’я оселилася в с. Козині Ровенської області. Спочатку винаймали квартиру, а згодом придбали власну хатину. Знайшлася і робота у батьків: тато працював у с.Рідкові зв’язківцем, а мама – санітаркою у Козинській лікарні.
  У сім років Марія пішла навчатися в Козинську школу, де невдовзі добре оволоділа українською мовою. Марія старанно навчалася і школу закінчила «на відмінно» у 1951 році.
  У післявоєнні роки не вистачало вчителів у школах, тому Марії Василівні запропонували попрацювати вчителькою в Острівській школі, хоча вона на той час не мала вищої освіти. Згодом у 1954 році Марія Василівна вийшла заміж за Пилипея Серафима Тадейовича із сусіднього села Пляшева. З ним народила та виростили двох дітей: дочку Надію та сина Василя.

  Марія Василівна стала працювати вчителькою Пляшевської середньої школи, і одночасно навчалася у Львівському державному університеті ім. І.Франка за спеціальністю – вчитель російської мови та літератури, який закінчила у 1064 році. Окрім російської мови, в школі декілька років довелось викладати і німецьку мову.
  Марія Василівна все своє життя присвятила школі та дітям. Працювала і вчителем, і завучем. Була вимогливою і, водночас, доброю, справедливою, такою, що заслужено поважали учні, колеги, батьки. 

  У 1984 році за високий професіоналізм та роки, присвячені обраній професії, Марію Василівну нагороджено медаллю «Ветеран праці». У 1989 році вийшла на пенсію. Та вчительське серце не знало спочинку – свої знання дарувала спочатку внукам, а потім і правнукам. В Марії Василівни є 4 внуки і 9 правнуків. 
  Марія Василівна прожила гідне життя. У її 85 років хочеться побажати їй ще доволі радісних світанків, міцного здоров’я, та подякувати за те, що виховала не одне покоління гідних людей.

Марія Пилипей, невістка,
Вікторія Свіргун, внучка, випускниця Пляшевської ЗОШ І-ІІІ ст.

Переглядів: 443 | Додав: gonchar2101 | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
avatar

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz