Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSSП`ятниця, 24.04.19, 11:25


 
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 353
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу




 

 







Головна » 2018 » Березень » 16 » Виготовлення простого повітряного змія
23:29
Виготовлення простого повітряного змія

Традиційний китайський змій-дракон

   Перша згадка про повітряні змії зустрічається ще у ІІ ст. до н.е. в Китаї (так званий змій-дракон). У різні періоди повітряні змії були не лише розвагою, але й використовувались у науці, військовій справі. У 1749 р А. Вільсон за допомогою повітряного змія здійснював вимірювання температури повітря на висоті. 
   У 1752 р. Б.Франклін провів експеримент, в якому за допомогою змія виявив електричну природу блискавки і згодом завдяки отриманим результатам винайшов блискавковідвід. Цей дослідник зображений на купюрі 100 доларів США. Він ніколи не був президентом США, зате був політичним діячем, дипломатом, винахідником, письменником, журналістом, видавецем.  Небезпечні експерименти з блискавкою він сміливо проводив зі своїм сином Вільямом.

Бенджамін Франклін з сином вивчають атмосферну електрику 
за допомогою повітряного змія

   Для дослідження електричних властивостей хмар Бенджамін Франклін самостійно спорудив повітряного змія, натягнувши на хрестовину з двох кедрових палиць легку шовкову хустку. До хрестовини змія він прикріпив невелику 30-сантиметрову дротину, кінець якої направив вгору. До повітряного змія вчений прив'язав шовкову стрічку, а до нижнього кінця стрічки - ключ.
   Під час проведення дослідів в грозу, людина, котра керувала повітряним змієм, повинна була знаходитися під укриттям, щоб не намочити шовкову стрічку. Гостра дротина, прикріплена до повітряного змія, притягувала електричний заряд з хмари, електризуючи тканину змія. Коли дощ повністю змочував змія, зробивши його здатним вільно проводити електрику, експериментатор міг бачити, як електричний заряд легко стікає з ключа.
   У XIX столітті змії також широко застосовувалися для метеорологічних спостережень.
   На початку XX століття творець радіо А.С.Попов використовував змії для підйому антен на значну висоту.
   Важливо відзначити використання повітряних зміїв при розробці перших літаків. Зокрема, А.Ф.Можайський, перш ніж почати будівництво свого літака, провів серію випробувань з повітряними зміями, які тягнула упряжка коней. На підставі результатів цих випробувань були вибрані розміри літака, які повинні були забезпечити йому достатню підіймальну силу.

Американський артилерійский коректувальник 
злітає на повітряному змійковому поїзді

   Практичні можливості повітряного змія привертали увагу військових. У 1848 р К.І.Константинов розробив систему порятунку суден, що зазнають лиха поблизу берега, за допомогою повітряних зміїв. Під час першої світової війни війська різних країн застосовували змії для підйому на висоту спостерігачів-коректувальників артилерійського вогню, розвідки ворожих позицій.
   Починаючи з 1985 року, в другу неділю жовтня відзначається Всесвітній день повітряних зміїв (World Day Kite).
   Найбільший у світі повітряний змій був показаний на фестивалі повітряних зміїв у Брістолі. Його творці - сім'я родом з Кувейту. Загальна його площа - понад 1200 кв.м. А найдовший змій створили у місті Аверон (Франція), він завдовжки 1034,45 м.
   Побудувати та запустити таких велетнів вкрай непросто. Та є рекорди і протилежного напряму. Наприклад, Іштван Бодоцький з Угорщини виготовив змія розміром лише 25 мм.

   Можливо, вам вдасться побити один з цих рекордів? А  почати цей шлях можна, виготовивши міні-змій, конструкцію якого розробив відомий український аматор Олексій Звірик (Зверик А.П. Мал да удал // Юный техник. - 1992. - № 1. - С. 68-69.).
   Для побудови необхідно мати: аркуш із зошита в клітинку, 1-2 аркуші тонкого кольорового паперу, дві тонкі бамбукові реєчки (можна розщепити навпіл круглу бамбукову паличку), довжиною 140 і 160 мм, нитки для вуздечки та запуску, лінійку, олівець, ножиці, клей ПВА.

1-ий крок: на аркуші паперу в клітинку, складеному вдвічі, малюємо контур обшивки та вирізаємо шаблон.

2-ий крок: розгортаємо вирізаний шаблон та накладаємо на аркуш кольорового паперу і обводимо контур олівцем.

3-ий крок: акуратно вирізаємо обшивку змія.

4-ий крок: наклеюємо на обшивку обидві реєчки: спочатку довшу, потім коротшу.

5-ий крок: нагрівши над полум'ям місце перетину рейок, обережно вигинаємо рейки так, щоб змій став опуклим (опуклістю вниз).

6-ий крок: приклеюємо хвіст довжиною 150-160 см, виготовлений із смужки паперу шириною 20 мм.

7-ий крок: за допомогою голки закріплюємо нитки вуздечки, прошиваючи нею обшивку в необхідних місцях. Прив'язуємо нитку-леєр для запуску. 
   Міні-змій готовий! Якщо під час польоту спостерігається його нестійкість, спробуйте збільшити довжину хвоста або змініть місце кріплення леєра.

Джерела: 

1. Риджуэй Гарольд. Как сделать и запустить воздушного змея. Пер. с англ. — М.: Центрполиграф, 2001. — 98 с. — ISBN 5-227-00859-0.
В книзі розглянуто два десятки кращих конструкцій повітряних зміїв і докладно розповідається, як виготовити їх у домашніх умовах. Поради по проектуванню змія власної конструкції допоможуть створити цілу колекцію зміїв, якою в будете гордитися. А вивчення супутніх конструюванню наук допоможе вам освоїти принципи механіки, основні закони фізики і зрозуміти суть багатьох процесів, що відбуваються у природі.
2.Выгонов В., Столярова С. Энциклопедия самоделок. М.: АСТ-Пресс, 2002. - 182 с.: ил.
У цій книзі, крім багатьох простих саморобок, детально описано процес створення нескладних оригінальних повітряних зміїв.
3. Пантюхин С.П. Воздушные змеи. М.: ДОСААФ, 1984 — 88 с.: ил.
В брошурі розповідається про виготовлення і запуск повітряних зміїв, про захоплюючі ігри з їх використанням; подано креслення зміїв найрізноманітніших форм і конструкцій.

Володимир Гончар, вчитель фізики

 
Переглядів: 1830 | Додав: Gonchar | Рейтинг: 5.0/6
Всього коментарів: 0
avatar

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz