Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSSП`ятниця, 24.03.29, 11:54


 
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 352
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу




 

 







Головна » 2019 » Січень » 26 » Вікімарафон до Дня народження української Вікіпедії 2019
00:00
Вікімарафон до Дня народження української Вікіпедії 2019

  З 26 по 30 січня в україномовному розділі Вікіпедії відбудеться Вікімарафон, присвячений 15-річчю української Вікіпедії. Ідея марафону полягає у написанні рекордної кількості нових статей до популярної онлайн-енциклопедії. Усі учасники зможуть отримати пам’ятні сувеніри.
  30 січня українська Вікіпедія святкуватиме 15-річчя від часу створення першої статті. З цієї нагоди Громадська організація «Вікімедіа Україна» оголошує проведення Вікімарафону з написання нових статей до української Вікіпедії, який триватиме з 26 по 30 січня 2019 року.
  Участь у Вікімарафоні можуть взяти всі охочі: для цього слід написати нову статтю на будь-яку тему до української Вікіпедії або до іншомовних розділів Вікіпедії про Україну, зокрема кримськотатарською та англійською мовами, які свій день народження також святкують у січні. Для участі слід мати обліковий запис у Вікіпедії, для цього потрібно зареєструватися у ній. Всі статті мають відповідати критеріям значимості, базуватися на авторитетних джерелах та посилатись на них, не порушувати авторського права, а також дотримуватись нейтральної точки зору й не містити оригінальних досліджень.
  Статті можна створювати на будь-яку тему, зокрема, вибрати зі списків «червоних посилань» – статей, яких бракує в онлайн-енциклопедії. Наприклад, в українській Вікіпедії досі немає статей про Нью-Йоркську агломерацію, сократівський метод та протести проти Дональда Трампа — і саме учасники Вікімарафону можуть їх створити. Для участі в акції також не обов’язково писати статтю саме в дні проведення Вікімарафону: її текст можна підготувати заздалегідь, а вже під час акції опублікувати статтю у Вікіпедії.
  Найактивніші учасники акції зможуть отримати сувеніри з логотипом Вікіпедії від організаторів поштою або під час вікізустрічей, що відбудуться по всій Україні, від Старобільська до Львова, від Одеси до села Висоцьк на кордоні з Білоруссю. На таких заходах учасники поспілкуються із досвідченими дописувачами онлайн-енциклопедії, дізнаються більше про основні її правила, а також навчаться редагувати Вікіпедію. Про час та місце зустрічей можна дізнатися на сторінці Вікімарафону – wikimarathon.org.ua.
  Перший вікіфлешмоб з написання статей в українській Вікіпедії відбувся 27 квітня 2014 року і був присвячений пам’яті Героя України Ігоря Костенка, дописувача Вікіпедії, який загинув 20 лютого 2014 року під час розстрілу активістів Євромайдану на вулиці Інститутській у Києві. Ігор Костенко одним з перших висловив і прагнув реалізувати ідею подібної акції. З 2015 року Вікімарафон щорічно проводиться до Дня народження української Вікіпедії.

Довідка.
  Громадська організація «Вікімедіа Україна» – українська некомерційна організація, яка займається сприянням розвитку української вікіспільноти, популяризацією проектів «Фонду Вікімедіа» в Україні, найвідомішим з яких є Вікіпедія, а також залученням до них нових знань та користувачів через реалізацію низки власних культурно-освітніх проектів. ГО «Вікімедіа Україна» є регіональним відділенням «Фонду Вікімедіа». 
  Українська Вікіпедія займає 16-те місце за кількістю статей серед 302 мовних розділів цієї багатомовної вільної онлайн-енциклопедії, і в ній налічується понад 880 тисяч статей. Щомісяця сторінки україномовного розділу отримують понад 50 млн переглядів.

Джерело: Прес-анонси/Вікімарафон до Дня народження української Вікіпедії 2019

 
Переглядів: 455 | Додав: Gonchar | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
avatar

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz