Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSSП`ятниця, 24.03.29, 15:20


 
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 352
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу




 

 







Головна » 2020 » Лютий » 24 » Завершився II етап конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України
22:17
Завершився II етап конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України

  23 лютого завершився II етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України в Рівненській області.
  Серед 729 учасників, котрі брали участь у конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт, Пляшевський ліцей представляли одинадцятикласниці Марія Заводська, Анастасія Ткачук, Катерина Криштоф. Після контрольних випробувань та заочного оцінювання науково-дослідницьких робіт ліцеїстки перед фаховим журі захищали свої роботи, продемонструвавши наукові знання, чіткість та логічну послідовність викладу матеріалу, переконливість аргументації. 
  Марія Заводська у секції експериментальної фізики захищала науково-дослідницьку роботу «Ефект Біфельда-Брауна». Юна науковиця разом з керівником Володимиром Михайловичем Гончаром досліджували вплив конфігурації електродів несиметричного конденсатора, величини напруги на силу тяги, яка виникає внаслідок цього ефекту. Практичним результатом проробленої роботи стала експериментальна установка, яка дала змогу вивчати явище, а також продемонструвала можливість левітації моделі-ліфтера. Проведені вимірювання дали змогу з’ясувати залежність між напругою на електродах ліфтера, відстанню між електродами, діаметром анода та силою тяги. Марія довела, що левітація – цікаве та перспективне для наукових досліджень явище, яке щодалі ширше використовується в техніці, а подальше вивчення ефекту Біфельда-Брауна дасть змогу створити ефективні ліфтери, які зможуть левітувати автономно, маючи на борту джерело струму та перетворювач напруги.

  Анастасія Ткачук, вихованка гуртка «Українська мова» РМАНУМ, за наставництвом Дзюби М.М., керівниці гуртка РМАНУМ, кандидата філологічних наук, доцента кафедри українознавства НУВГП та Валентини Володимирівни Вараницької, учительки української мови та літератури Пляшевського ліцею, працювала у секції української мови. У роботі «Мікротопонімія села Пляшева Рівненської області» вона представила наукове дослідження мікротопонімів с. Пляшева (назви невеликих пагорбів, вершин, схилів, берегів, полів, ярів, криниць, балок тощо), дослідила їх лексико-семантичні та структурно-словотвірні особливості. 
  У роботі було проаналізовано мікротопоніми, зібрані від респондентів, що є корінними жителями досліджуваного населеного пункту, а також взяті із доступних архівних рукописних документів Пляшевської сільської ради. Лінгвістична характеристика зібраного матеріалу дає підстави для висновків про формування мікротопонімікону досліджуваної місцевості.
  Катерина Криштоф (керівник Лариса Яківна Сьомак) у секції мистецтвознавства представила дослідницьку роботу «Історико-релігієзнавчий аналіз видатних пам’яток сакрального мистецтва Свято-Георгіївського храму на Козацьких Могилах». Метою дослідження було показати історико-мистецьке значення Свято-Георгіївського храму на Козацьких Могилах та його значення для культурної спадщини та історичної пам’яті українського народу. У ході дослідження учениця з’ясувала архітектурні особливості Свято-Георгіївського храму, охарактеризувати його інтер’єр, дослідила біографії та мистецький внесок у історико-культурну спадщину рідного краю художників Олександра Корецького та Андрія Бурбели.
  І хоча наша команда й не зайняла призових місць на обласному етапі, але і задніх не пасла. Ліцеїстки стали частиною родини юних науковців. У них попереду – незабутні, хвилюючі миті майбутнього. Ті часи, які зроблять з них спеціалістів певної галузі. Хочу побажати учасницям конкурсу ніколи не здаватися, бути впевненими у своїх силах. Не бійтеся помилятися. Ніколи не буває злетів без випробувань. 
  Дякую юним дослідникам та їхнім науковим керівникам за те, що ви можете дивитися на багато речей інакше, бачити нові шляхи розвитку майбутнього України та людства в цілому. 

Лариса Сьомак, заступник директора з навчальної роботи

Переглядів: 436 | Додав: gonchar2101 | Рейтинг: 5.0/6
Всього коментарів: 0
avatar

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz