Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSSСубота, 24.04.20, 03:06


 
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 353
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу




 

 







Головна » 2019 » Березень » 24 » 1-ий Гвардійський кавалерійський корпус в нашому краї у 1944 році
20:24
1-ий Гвардійський кавалерійський корпус в нашому краї у 1944 році

Схема району оборони 5 гв.кав. полку на 18.00 17.04.1944 р.

  Більшість інформації взято з бойових донесень полків. Донесення писалися командиром полку три рази на день. Частину даних взято з журналів бойових дій.
  14 квітня 1944 року командувач 13-ою армією генерал-лейтенант Н.П.Пухов наказав 1-ому Гвардійському кавалерійському корпусу (командир - генерал-лейтенант Баранов В.К.) до ранку 17 квітня зосередитися у районі Піски-Кутрів-Антонівка-Рідків-Хотин-Пляшева-Острів-Пляшівка. Після прибуття на місця частини повинні бути готовими до контратаки у західному напрямку. У Пляшеві, Солоневі, Берестечку та Пісках розмістилась 1-ша гвардійська кавалерійська дивізія. Протитанкові вузли планували розташувати в р-ні сіл Пляшева, Солонів та Піски. У східній околиці нашого села розмістився 5-ий гвардійський кавалерійський полк і 1/26 ОД ППО. По прибуттю на місце частина особистого складу милася в бані, а інша частина робила конов'язі і курені в новому місці розміщення. Тоді ж у Пляшеві знаходився банно-пральний загін 13-ої Армії. Штаб перебував у будинку на місці теперішньої сільської ради.
  Вже 19-20 квітня 1-ша гвардійська кавалерійська дивізія відійшла на північ - у район Хрінників, Товпижина, її змінила 2-га гвардійська кавалерійська дивізія. 
  7-ий полк дивізії розмістився у Пляшеві та Гряді Вербенській. Вказано, що у той же день велася розвідка щодо наявності грубих кормів та водопою для коней. Гарматні батареї, які розташувалися у Пляшеві, були забезпечені водою із колодязів, якої, проте, було недостатньо. 22 квітня над районом розміщення полку пролетіли чотири літаки "Messerschmitt Bf 109", які скинули чотири бомби, дві з яких не розірвалися. Бомби впали на 1 км південніше Пляшеви. Увечері 25 квітня рядовому та сержантському складу полку вручали нагороди.На другий день для посівної компанії сім'ям червоноармійців Пляшеви було виділено 17 коней та солдатів. 29 квітня був виданий наказ: "облаштувати батальйонні райони №1: ліс 200 м пн-сх Пляшеви, Пляшева по східному березі Пляшівки, стик доріг східніше Острова, розвилка доріг 3 км південніше Пляшеви". На другий день солдати приступили до виконання наказу: почались окопні та інженерні роботи. Вночі від невідомих причин помер рядовий М.І.Зернов. Вже у іншому документі вказано, що він був вбитий кіньми. Поховали його у Пляшеві.

Схема рішення командира 2 гвкд на підготовку батрайонів №1 та №7

  Зранку 1 травня відбулося загальне шикування полку для проведення зібрання з нагоди святкування 1 травня, деякі солдати приймали військову присягу. Згодом проводилися застілля з представниками штабу полку. На другий день солдати були зайняті риттям окопів. Всього було побудовано 59 різних типів вогневих пунктів. 3 травня штаб полку та спецпідрозділ розмістилися у центрі села Пляшевa. 
  У той же день відбулася наступна подія: "В 17:00 в лісі, що на 1 км північніше Пляшеви на північному березі р.Стир, групою прикордонників 12 прикордонної застави виявлено підземелля, в якому за їхніми свідченнями перебувало до 400 чоловік бандерівців. З підземелля не виходять, чинять збройний опір. Прикордонники звернулися за допомогою до 7 гв кп. Для допомоги прикордонникам було вислано два ескадрони для прочісування лісу та блокування підземелля". Два ескадрони солдат вирушили на світанку. В одному з документів йдеться, що в підземеллі виявили 5 трупів повстанців, які покінчили життя самогубством. Знайдено 7 гвинтівок, 3 пістолети ТТ, 50 гранат та розбите радіо. Але у іншому документі, виданому на наступний день, вказано, що у лісі взагалі не було нічого виявлено [1]. Ще один документ вказує на вбитих білогвардійців (?). У бойовому донесенні № 235 вказано найповніший опис операції. Зокрема, згадано, що були виявлені фотоапарат, релігійна література. Все це було відправлено на прикордонну заставу №12. У лісі були виставлені сторожові застави [2].

Бойове донесення №381 штабу 7 гвкп від 3.05.1944 р.

  5 травня силами місцевого населення були проведені оборонні роботи в ротних ділянках оборони. 8 травня відбувся нещасний випадок. "В районі побудови полку для огляду рядовий 45 мм батареї Лящук повісив автомат на дерево; проїждаючий кавалерист зіштовхнув автомат, і при падінні стався постріл, яким рядовий Лящук був вбитий". Г.І.Лящук був похований у Пляшеві. 9 травня бійці приводили до ладу озброєння, коней, обоз. У полку діяла Комісія інспекції кавалерії 1 УФ. 13 травня були виставлені пункт ВНОС та три спостережних пункти. У донесенні надана схема розміщення пунктів. На другий день був організований культурний відпочинок для солдат, сапери споруджували сцену в місці розміщення полку. 16 травня відбувся концерт приїжджої групи артистів для особистого складу, були проведені штабні навчання офіцерів. 20 травня з батареї 76 мм гармат дезертирував сержант Палочкін, який прибув у полк з останнім поповненням. На пошуки сержанта кинуто три роз'їзди у напрямках: Козин, Демидівка, Дубно та Бокійма. У той же день відбулися роботи по риттю відхожих місць, ходів сполучення, ніш для боєприпасів, заглиблювались окремі місця траншей. Увечері двоє коней підірвалися на протипіхотній міні. Наступного дня у полк був доправлений сержант Палочкін, який днем раніше дезертирував із частини [3]. 

Вручення 2 гвкд державних нагород у лісі поблизу Теслугова

  У перший день літа 1944 року проводилися тактичні заняття, проводилася санітарна обробка особового складу. Увечері було проведено загальнополкове червоноармійське зібрання. 7 червня весь особовий склад полку, крім мінометної батареї, вибув на парад в честь вручення дивізії орденів Червоного Прапора і Богдана Хмельницького. 13 липня ввечері було зібрано весь офіцерський і сержантський склад по питанню запобігання надзвичайних ситуацій. Зібрання спричинене тим, що зранку стався нещасний випадок: "На ранковій перевірці зброї кулеметного взводу гвардії сержант Кагарманов Курбан Галяєвич через необережне поводження з автоматом, важко поранив гвардії рядового Бортняка Івана Степановича, який через півгодини помер, і був похований у Пляшеві [4]. 21 липня полк відвідав інспектор кавалерії 1-го Українського фронту, проводилися заняття по тактичній підготовці. Через кілька днів проходили навчальні стрільби в районі Гряди Вербенської. Відбулося форсування ріки Стир в районі висоти 195,8. 27 липня були полкові навчання в районі села Смолява, а наступного дня - між Вербнем та Пляшевою. Під час навчань у Смоляві було спіймано трьох озброєних гвинтівками та гранатами повстанців. Їх направлено у Відділ контррозвідки СМЕРШ [5].
  3 липня відбувся парад в честь 24-ої річниці 2-ої гвардійської кавалерійської дивізії. Частини 7 гвардійського полку повернулися на місце розташування о 14:00. Через кілька днів відбулася фотозйомка частин полку кореспондентом головного політуправління РСЧА. 7 липня були посилені караули та виставлені патрулі - надійшло повідомлення, що ворогом був викинутий десант. 11 липня для особового складу відбувся концерт червоноармійського ансмаблю.
  15 липня 1944 року 2-га гвардійська кавалерійська дивізія залишила місце розташування та виступила у район Стоянів-Радехів-Холонів.
  У той же період, коли 1-ий Гвардійський кавалерійський корпус перебував у Пляшеві, у Мельницькому лісі перебував 177 гвардійський артилерійсько-мінометний полк. Спостережні пункти були розташовані на Козацьких Могилах. 15 травня проводилися тренувальні стрільби по танках у лісі поблизу Пляшеви [6].

Джерела

1. Боевое донесение штаба 7 гв. кп (описывает период с 04.05.1944 по 04.05.1944 г.)
2. Боевое донесение штаба 7 гв. кп (описывает период с 03.05.1944 по 03.05.1944 г.)
3. Боевое донесение штаба 7 гв. кп (описывает период с 21.05.1944 по 21.05.1944 г.)
4. Внеочередное боевое донесение штаба 7 гв. кп (описывает период с 13.06.1944 по 13.06.1944 г.)
5. Боевое донесение штаба 7 гв. кп (описывает период с 28.06.1944 по 28.06.1944 г.)
6. Боевое донесение штаба 177 гв. артминп (описывает период с 15.05.1944 по 15.05.1944 г.)

Орест Гончар, учень 11 класу


Статті про історію села Пляшева

Переглядів: 608 | Додав: gonchar2101 | Рейтинг: 5.0/11
Всього коментарів: 0
avatar

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz