Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSSП`ятниця, 24.04.26, 06:55


 
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 353
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу




 

 







Головна » 2018 » Жовтень » 21 » Астрономічні спостереження у другій половині жовтня 2018 року
19:39
Астрономічні спостереження у другій половині жовтня 2018 року

  З 2 жовтня до 7 листопада триває метеорний потік Оріоніди, а пік його активності припадає на 21 жовтня. Свою назву потік отримав завдяки сузір'ю Оріона, в якому, поблизу яскравої помаранчевої зірки Бетельгейзе, знаходиться область вильоту метеорів - радіант. Цей метеорний потік пов'язаний із знаменитою кометою Галлея, котра знову наблизиться до Землі аж у 2041 році. Але щороку наша планета у жовтні перетинає пиловий шлейф, залишений кометою, завдяки чому ми маємо можливість спостерігати цей метеорний потік. Протягом години очікується поява від 15 до 22 яскравих білих метеорів.

Радіант метеорного потоку Оріоніди

  У другій половині місяця на небі з'являться Венера і Уран. З 26 жовтня, коли відбудеться нижнє з'єднання Венери з Сонцем, планету можна буде спостерігати щоранку перед світанком. У цей період її називають Ранковою зіркою. 
  Уран 24 жовтня вступить в протистояння з Сонцем і при сприятливих умовах буде видимий неозброєним оком до грудня.
  Юпітер перебуває у сузір'ї Терезів поблизу зірки альфа цього сузір'я, сягаючи яскравості -1,6. Газовий гігант спостерігається ввечері, але заходить за горизонт досить рано.  Диск планети та чотири його найбільші супутники можна спостерігати у бінокль.
  Отримати детальнішу інформацію про спостереження планет можна за наступним посиланням https://www.heavens-above.com/PlanetSummary. За допомогою цього ж сайту можна сформувати та роздрукувати карту зоряного неба для певної місцевості та визначеного часу спостереження https://www.heavens-above.com/skychart.
  Також протягом 27-30 жовтня на нічному небі можна буде спостерігати найбільший штучний супутник Землі - МКС (Міжнародну космічну станцію). У таблиці подана інформація для планування спостережень (для місцевості з координатами 50,3575°Пн, 25,2077°С, Пляшева):

  В кінці жовтня є нагода побачити цікаве астрономічне явище, відоме як "спалах Іридіуму" - відблиск сонячного світла від штучного супутника Землі, своєрідний "сонячний зайчик". Спостерігайте явище, використовуючи дані з таблиці: 

  Безмежне нічне небо виглядає дуже таємничим. Обов'язково виділіть частину свого часу астрономічним спостереженням - не пошкодуєте!

Володимир Гончар, вчитель фізики та астрономії

 
Переглядів: 532 | Додав: gonchar2101 | Рейтинг: 4.8/5
Всього коментарів: 0
avatar

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz