Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSSСубота, 24.04.27, 20:34


 
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 353
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу




 

 







Головна » 2020 » Листопад » 9 » День української писемності та мови
21:32
День української писемності та мови

Вивчайте, любіть свою мову,
Як світлу Вітчизну любіть!
Як рідні поля і діброви ,
Як чистого неба блакить
Ми з нею відомі усюди,
Усе в ній, що треба нам, є,
А хто свою мову забуде ,
Той серце забуде своє.
Вона, як зоря пурпурова,
Що сяє з небесних висот,
І там, де звучить рідна мова,
Живе український народ.

В.Сосюра

  9 листопада відзначається державне свято – День української писемності та мови. Це свято вшановує вся наша держава, бо мова і писемність – життя духовного основа. Суспільство не може існувати без мови, без слова – засобу спілкування між людьми, засобу вираження думки і передачі досвіду сучасникам та наступним поколінням. В глибину століть сягає історія України. Пізнати історію рідної сторони, рідної мови нам допомагають книги, самобутня творчість нашого народу. Ось 10 цікавих фактів про рідну українську мову: 
1. Найбільше перекладений літературний твір – «Заповіт» Т.Г.Шевченка: 147 мовами народів світу.
2. Особливістю української мови є те, що вона багата на зменшувальні форми. Зменшувально-пестливу форму має, як не дивно, навіть слово «вороги» – «воріженьки».
3. Найбільш уживаною літерою в українській абетці є літера «п»; на неї також починається найбільша кількість слів. Літера «ф» – найменш уживана. Слова, які починаються з цієї літери, в переважній більшості випадків прийшли в українську мову з інших мов.
4. Найдовше слово в українській мові складається з 30 літер. Це слово «дихлордифенілтрихлорметилметан» – назва хімікату, що використовується для боротьби зі шкідниками.
5. Іменник у нашій мові має 7 відмінків (один з них – кличний). Це вирізняє українську мову серед східнослов'янських. Сьомий, кличний, існує також в граматиках латини, грецької мови та в санскритській граматиці (як опціональний восьмий відмінок).
6. Назви всіх дитинчат тварин в українській мові належать до середнього роду.
7. Сучасна українська мова налічує, згідно зі словником Національної Академії Наук України, близько 256 тисяч слів і включена до списку мов, які успішно розвиваються.
8. Офіційно вважається, що після видання «Енеїди» Котляревського українська мова була прирівняна до літературної мови. Івана Котляревського по праву вважають зачинателем нової української літературної мови.
9. В українській мові існує три форми майбутнього часу! Проста, складна і складена. Майбутній час першої особи однини недоконаного виду в українській має іншу форму без префікса: знатиму, говоритиму, робитиму тощо.
10. Найстарішою українською піснею, запис якої зберігся до наших днів, вважається пісня «Дунаю, Дунаю, чому смутен течеш?»

 

  Сьогодні перевірити свої знання з рідної мови мали можливість учні 4 та 5 класів у конкурсі «Мова моя барвінкова». Якщо учні 4 класу працювали колективно і майже з усіма завданнями справилися, то між п’ятикласниками велася справжня боротьба за перемогу. Аж ніяк не можливо було передбачити переможців, бо у різних конкурсах лідирував хтось інший. Змагання проходили дуже емоційно. За підсумками конкурсів «Вкажи правильну відповідь», «Одним словом», «Перекладач», «Докажи словечко» перемогу, І місце, вибороли Сова Євгенія та Лотоцький Андрій, які набрали по 10 балів. Несподівано у трійку лідерів увірвалась спритна Якобчук Софійка, яка посіла ІІ місце з 9 балами, випередивши на 1 бал Степенка Костю, який зайняв почесне ІІІ місце.
  Діти вкотре переконалися, яка багата і чудова українська мова, що рідною мовою говорить серце і душа українського народу. Не з примусу, а лише за покликом власного сумління та гідності плекаймо в душі любов до рідної мови. Адже вона, мов кринична вода, яку черпаєш, а їй немає ні кінця, ні краю.
  Щастя усім, добра, нових здобутків.

В.В.Вараницька, вчителька української мови та літератури

Переглядів: 205 | Додав: gonchar2101 | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
avatar

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz