Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSSПонеділок, 24.04.29, 02:49


 
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 353
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу




 

 







Головна » 2019 » Вересень » 22 » Дивовижне джерело
21:44
Дивовижне джерело

Озеро в заплаві Пляшівки, 
в якому знаходиться потужне підводне джерело

  Пляшева славиться своєю мальовничою природою. Заплави річок Стир та Пляшівка вкриті багатою рослинністю та заселені різноманітними представниками фауни. Повноводність наших річок залежить від багатьох факторів, одним з яких є джерела, котрі їх живлять. Наші пращури знали це і в минулі часи виробили традицію: влітку перед святом Маковія щороку або за потреби чистили витоки джерел у своїх поселеннях від намулу. Гарна традиція, яку варто відновити! Це збереже наші річки, які потерпають від маловоддя. 
  Багато джерел знаходяться вздовж русла Пляшівки там, де її не зачепила руйнівна меліорація - від мосту через річку у центрі села до її гирла (місця впадіння у Стир). 

Це джерело місцеві селяни 
називають "криниця" або "безодня"

  Одне з таких джерел виглядає незвично - посередині невеличкого озерця, оточеного очеретом та рогозом, знаходиться лійкоподібне заглиблення, в центрі якого - "колодязь" діаметром близько метра та глибиною 4 метри. Вода у джерелі кришталево прозора, з блакитним відтінком, і у сонячний день можна спостерігати його дно. Довкола на дні озера на невеликій глибині (0,5-0,7 м) помітні заглиблення, вода у яких "бурлить", здіймаючи каламуть - невеличкі джерельця. Температура води у джерелі - близько 10 градусів за Цельсієм. Очевидно, вона постійна протягом року, адже навіть в люті морози вода в озері не замерзає. Тому тут взимку часто можна зустріти водоплавних птахів, які залишились на зимівлю. А ще в озерці чимало риби - плітки, окуня, щуки. 

Володимир Гончар, вчитель фізики
Орест Гончар, студент І курсу
історичного факультету
Львівського НУ ім. Івана Франка

Переглядів: 616 | Додав: Gonchar | Рейтинг: 5.0/9
Всього коментарів: 0
avatar

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz