Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSSНеділя, 24.05.05, 22:07


 
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 353
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу




 

 







Головна » 2021 » Лютий » 25 » До 150-річчя з дня народження Лесі Українки
21:48
До 150-річчя з дня народження Лесі Українки

  25 лютого 2021 року виповнюється 150 років з дня народження Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач-Квітки) - видатної української письменниці та громадської діячки, однієї з центральних постатей національної культури.
  Враховуючи винятковий внесок Лесі Українки у розвиток української літератури, у освітнє та культурне життя України, 24 по 25 лютого у Пляшевському ліцеї проведено заходи щодо відзначення дня народження великої поетеси.
  Зокрема, у 1-4 класах проведено тематичні, комбіновані заняття; бібліотекаркою публічно-шкільної бібліотеки-філії с.Пляшева Хміль Марією Миколаївною обладнано виставки дитячої літератури.
  Леся Українка є авторкою багатьох поезій та казок для дітей. Вона писала високохудожні твори для дітей і про дітей, у яких виявляла глибоке знання дитячої психології. Публікувала свої твори для дітей у журналах «Дзвінок», Молода Україна». Вірші під загальною назвою «Дитяче» та прозові казки для дітей «Лілея», «Метелик», «Біда навчить» майже всі були вперше надруковані у виданнях для дитячого читання: «Дзвіночок» та в «Ілюстрованій бібліотеці для молодіжі, міщан і селян». Її поезії тісно пов’язані з природою як джерелом пізнання, в яких перемагає життєстверджувальний настрій. Її поезія пройнята любов’ю до дитини, повагою до жінки-матері, у її творах дитина завжди живе єдиним життям з дорослим, веде з ним діалог, є співучасником усього, що відбувається навколо. Що робить цю поезію важливим виховним засобом. Тож цікаво і змістовно пройшов урок позакласного читання у 4 класі «Леся Українка - поетична квітка України» (кл. керівник Сьомак Лариса Яківна). Учні читали чуттєво поезії «На зеленому горбочку» , «Мамо, іде вже зима…», «Літо краснеє минуло…» та інші. 
  Вчителька української мови та літератури Вараницька Валентина Володимирівна та вчителька географії Польова Оксана Іванівна підготували бінарний урок у 5,7 класах – українська література-географія «Постать Лесі Українки: поетичний марафон та географія пам’ятників та музеїв».

  

  

  Під час уроку учні 7 класу Якобчук Ангеліна та Юхимчук Яна познайомили присутніх із життєвим та творчим шляхом Лесі Українки. Поезії декламували:
Троян Марія (7 клас) «Мріє, не зрадь!» , Ремесник Назарій (5 клас) «Слово, чому ти не твердая криця…», Сова Євгенія (5 клас) «Конвалія», Стрілець Вікторія (5 клас) «Сафо», Чирський Максим (5 клас) «На роковини» (вірш присвячено Т. Г. Шевченку), Якобчук Софія (5 клас) «Хто вам сказав, що я слабка…», Лотоцький Андрій (5 клас) «Літо краснеє минуло…», Степенко Костянтин (5 клас) «Вечірня година» (коханій мамі), Видринська Богдана «Надія» (5 клас) (перша поезія Лесі Українки), Бронтерюк Ангеліна (5 клас) «Як дитиною, бувало..».
  Також переглянули документальний фільм «Леся Українка» та презентацію «Постать Лесі Українки: географія пам’ятників і музеїв».
  Для багатьох поезія Лесі Українки прозвучала по новому, коли прослухали музичну композицію «Плющ» на слова Лесі Українки у виконанні гурту «Бумбокс».
  Учні 10 класу та 6,7 класів разом із вчителькою української мови та літератури Ковальчук Світланою Антонівною провели виховний захід «У Лесиній пісні живе Україна моя». В його ході учень 10 класу Хом’як Володимир розповів про дитячі роки поетеси. Цікавою була уявна мандрівка «Лесиними шляхами». Дідик Вадим (10 клас) підготував та провів тематичну вікторину. Учні намагалися поміркувати «Чи була Леся щасливою?» на основі тез, що їх виклав Ілля Бочков (10 клас).
  Поезії читали: Свіргун Лілія (6 клас) «Як дитиною, бувало..», Лящук Мар’яна (6 клас) «Конвалія», Якобчук Ангеліна (7 клас) «Мамо, іде вже зима…».
  Відеоролик «ЇЇ життя належить історії» доповнив знання учнів, розширив їх кругозір, познайомивши із пам’ятниками Лесі в Україні та за кордоном.
  Всі проведені заходи мали на меті зацікавити школярів творами великої дочки української народу, її силою волі та мужністю перед випробуванням. Адже Леся Українка — це гордість і слава нашого народу. Її твори — неперевершені шедеври, які пробуджують серця, не залишають байдужими нікого.

Лариса Сьомак, заступник з навчальної роботи директора «Пляшевського ліцею» 

Переглядів: 353 | Додав: Gonchar | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
avatar

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz