Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSSП`ятниця, 24.04.26, 04:33


 
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 353
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу




 

 







Головна » 2016 » Травень » 27 » Феномен Грицька Чубая
07:07
Феномен Грицька Чубая

Поезія – це свято, як любов.
О! то не є розмовка побутова…

   Ці слова Ліни Костенко стали епіграфом до літературно-мистецького заходу «Лиш тридцять три судилося йому», проведеного в Пляшевській ЗОШ I-III ст. бібліотекаркою Марією Миколаївною Хміль. Завітала в цей день до школи і наша місцева поетеса Світлана Скруха (ми всі її називаємо Журавкою). 

   Грицько Чубай… Донедавна маловідоме і незаслужено забуте ім’я. Поет. Громадянин. Патріот. За життя цькований і переслідуваний.  І судилося йому прожити  всього-навсього 33 роки… Визнання та слава прийшли посмертно…  Грицько Чубай народився 1949 року у селі Березини на Радивилівщині. Наш земляк, котрий своїм життям утверджував ті ідеї, за які боролися в літературній творчості і Василь Симоненко, і Микола Вінграновський, і Ліна Костенко, і Василь Стус… Проте це було покоління нереалізованих творчих можливостей.
   Життєпис Грицька Чубая – промовистий виховний матеріал. Тому Марія Миколаївна, завжди захоплена книгою, читанням, поезією, підготувала для школярів виставку «З весни – у вічність». І, використовуючи мультимедійний матеріал, розповіла усім присутнім на заході про коротке, як спалах, життя Грицька Чубая, яке стало безстрашним змаганням із сильними світу цього. І в цьому змаганні Поет не став жертвою, а одержав моральну перемогу. 

   Не тільки в Пляшеві, а й далеко за її межами, пошановують творчі набутки нашої односельчанки Світлани Скрухи. Зі шкільних  років, а навчалася Світлана у Пляшевській середній школі, закохана в поезію і пише вірші, гарно малює, гарно співає, проводить усілякі історичні наукові розвідки. Працює в Державному історико-меморіальному заповіднику «Поле Берестецької битви» (науковий працівник).  Поезії та статті молодої авторки неодноразово публікувалися в районній та обласній періодиці. У світ вийшли її дві поетичні збірки: «Під містечком Берестечком» і «Хліб і сіль землі».  

   Світлана Скруха – переможниця районного літературного конкурсу «Весь світ – вертеп», присвяченого вшануванню пам’яті Грицька Чубая.
   Небайдужа до героїчного минулого рідного краю, його предківської слави, долі України і рідного народу, Світлана Скруха  цікаво і емоційно спілкувалася з дітьми, читаючи  вірші і Грицька Чубая, і свої. Переконувала дітей, що треба любити і шанувати нашу державу Україну,  відчувати пряму причетність до долі рідної землі, до її сучасного і майбутнього. І пригадалося: 
   Поезія – це завжди неповторність…
   Якийсь безсмертний дотик до душі…

   Хочеться вірити, що наші вихованці виростуть щирими патріотами та шанувальниками поетичного слова, небайдужими до літературної слави нашого краю. 

Галина Грицюк, 
вчителька зарубіжної літератури 
Пляшевської ЗОШ I-III ст.

Переглядів: 557 | Додав: Gonchar | Рейтинг: 4.0/3
Всього коментарів: 0
avatar

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz