Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSSПонеділок, 24.05.06, 15:58


 
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 353
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу




 

 







Головна » 2021 » Березень » 14 » Інтелектуальне змагання «Знавці творчості Т.Г.Шевченка»
14:12
Інтелектуальне змагання «Знавці творчості Т.Г.Шевченка»

Свою Україну любіть,
Любіть її... Во время люте,
В остатню тяжкую минуту
За неї Господа моліть («В казематі 1847 р.»).

  Шевченко для України – не просто народний поет, геніальний митець, якого доля обдарувала багатьма талантами. Національний пророк, апостол правди, заступник знедолених, провидець – так його називають українці. 
  207 років минуло з дня народження поета, проте і нині живе під сонцем України Кобзареве слово, слово великої, непогасної любові до свого народу, своєї землі.
  В рамках Шевченківського тижня 12 березня в Пляшевському ліцеї відбулося інтелектуальне змагання «Знавці творчості Т.Г.Шевченка»
  Захід підготували і провели учні 8 класу. Ведучі Масюк Марія і Ремесник Ілля помітно хвилювалися, бо ж учасниками конкурсу знавців творчості Т.Г.Шевченка були старшокласники, учні 9-11 класів. Проте восьмикласники швидко увійшли в роль і зуміли активізувати увагу учасників конкурсу: 
  «Ми, учні 8 класу, пропонуємо провести конкурс знавців життєвого та творчого шляху Т.Г.Шевченка». Основна мета, яку ми ставимо перед собою – це покращити рівень знань про Шевченка, ще раз пригадати його безсмертні твори і, звичайно, ж весело і з користю для всіх нас провести час. Тому бажаємо усім творчої наснаги та успіхів!» Сформували дві команди, обрали капітанів : «Діти Кобзаря» - капітан Яна Пилипів, учениця 11 класу, «Знавці Шевченкіани» - капітан Бойцукевич Дмитро, учень 11 класу. Обрали також журі: директора ліцею П.А.Ремесника, завуча Л.Я.Сьомак і учня 8 класу Назарія Причепу
  Основна частина конкурсу – VIII турів:
І ТУР «Розминка-бліц»; ІІ ТУР «Біографічні відомості про Кобзаря»; IІІ ТУР «Ланцюжок»; ІV ТУР «Поетична Скарбничка»; V ТУР «Реставратор»; VІ ТУР «Аукціон жанрів»; VII ТУР «Вічне слово Кобзаря»; VIII ТУР «Конкурс капітанів».
  Під час гри Масюк Марія продемонструвала свою авторську слайдову презентацію «Тарас Шевченко - гордість українського народу», а школярі, учасники конкурсу, обговорювали життя і творчість Т.Г.Шевченка, відповідали на запитання, виконували завдання різного ступеня складності, розставляли дати у хронологічній послідовності та пояснювали їх, раділи власним перемогам, дивувалися, коли дізнавалися про невідомі сторінки життя Кобзаря. Аліна Чиж і Дмитро Бойцукевич продекламували улюблені поезії Т.Г.Шевченка («За сонцем хмаронька пливе» і «Заповіт»). 

    

    

  У VIII турі змагалися капітани команд Пилипів Яна і Бойцукевич Дмитро у відеогрі «Правда чи дія. Т.Г.Шевченко». Капітани довели, що вміють швидко орієнтуватися в матеріалі, чітко формулювати відповіді на запитання. Хоча розумові сили були майже рівними, перемогла Яна. 
  Відкрити багатогранну постать поета для школярів допомогла підготовлена восьмикласниками книжкова виставка «Шана Кобзареві», на якій були представлені «Кобзарі» з домашньої бібліотеки Масюк Марії, твори геніального поета, наукова та публіцистична література про нього. 
  За підрахунками перемогу здобула команда «Діти Кобзаря», другу сходинку посіла команда «Знавці Шевченкіани».
  На мою думку, змагання пройшло на найвищому рівні. Учні показали свої знання та велику любов до Шевченка та його творчості. Дякую усім учасникам змагання! Найактивніші гравці Яна Пилипів, Дмитро Бойцукевич і Аліна Чиж отримали грамоти за перемогу в командному конкурсі «Знавці творчості Т.Шевченка».
  Шевченкіана – це безмежний океан, глибини якого кожен пізнає протягом усього життя. Учасники заходу отримали багато задоволення від проведеного дійства. 

 

  Т.Шевченко все своє життя, весь свій могутній талант присвятив українському народові: своїм сучасникам і нам, нащадкам. Будьмо вдячні йому і за «Заповіт», і за «Гайдамаків», і за «Катерину». Читаймо Шевченкові твори, вивчаймо їх, шануймо те, що залишив нам у спадок Великий Кобзар. Шевченко – не тільки співець України, він митець на всі часи, на всі віки для всіх людей на землі. Ми пишаємось ним і прагнемо бути гідними його нащадками. 
Богдан Лепкий якось сказав, що Кобзар дав нам «історичну програму на всі віки». Говорячи про Шевченка, ми повинні думати про самих себе. Він і досі є нашим дзеркалом, вдивляючись у яке, ми, хочемо того чи ні, змушені питати себе, хто ми є і які ми є. 

Галина Грицюк, 
вчителька української мови і літератури 
Пляшевського ліцею

Переглядів: 379 | Додав: Gonchar | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
avatar

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz