Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSSП`ятниця, 24.05.03, 13:57


 
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 353
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу




 

 







Головна » 2019 » Листопад » 7 » Як парость виноградної лози, плекайте мову!
20:53
Як парость виноградної лози, плекайте мову!

Ще жива ти, Україно,
Ще не вмерло слово!
Встань, прокинься, пробудися,
Рідна наша мово!

 

  Мова – то великий дар природи, який людина розвивала і вдосконалювала протягом тисячоліть. А мова, в свою чергу, розвивала і вдосконалювала людину.
  У кожного народу є своя мова. І, як сказав Панас Мирний, «поки жива мова в устах народу, до того часу живий і народ».
  Ми, українці, пишаємося тим, що є носіями такої красивої, мелодійної мови. Поети називають її золотою, солов’їною, порівнюють з дорогим діамантом. І саме від нас усіх залежить подальша доля рідної мови. Чи буде вона яблунево квітнути і плодоносити, чи житиме у далекому майбутньому, продовжуючи таким чином і життя самого народу? Впевнена, що так воно і буде. Але ми мусимо навчитися поважати мову, намагатися розвивати і вдосконалювати власне мовлення.
  Сьогодні в Пляшевському ліцеї зібралися шанувальники рідного слова. У рамках Тижня української мови, з нагоди Дня української писемності, для учнів 10-11 класу був проведений філологічний конкурс - брейн-ринг «Як парость виноградної лози, плекайте мову!».

 

 

 

  День украї́нської писе́мності та мо́ви — свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. За православним календарем — це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця — послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія встановлено згідно з указом Президента України 1997 р. 
  Головне завдання вчителя, як відомо, навчити дитину, зацікавити тим чи іншим матеріалом, пояснити незрозуміле, пробудити інтерес до невідомого. Мета заходу: виховувати любов та повагу до української мови, бажання вивчати її, спілкуватися правильно, розвивати творчі здібності, формувати мовленнєву культуру.
  У мовних змаганнях взяли участь команди «Мовознавці» та «Соловейки». Учні весело відповідали на запитання конкурсів «Розминка», «Говори правильно», «Хто швидше?»,«Доповни прислів’я», «Я - редактор», «Що означають фразеологізми». По-справжньому була цікавою боротьба капітанів команд – Яни Пилипів та Дмитра Грицаюка. За перебігом конкурсів слідкувало вельмишановне журі – Л.Я. Сьомак, завуч ліцею, Н.С. Чубай, вчителька англійської мови і Я.П. Гогой, вчитель історії. 
  Учасникам сподобалось працювати в групах, допомагати один одному. З інтересом переглянули презентацію «Цікаво про українську мову». Звучали теплі і ніжні слова про нашу рідну українську мову в пісні «Українська мова».
  Особливо активними були вболівальники, бо ж їм випала нагода подарувати один бал улюбленій команді, виконуючи правильно таке завдання: відгадати мовні загадки-жарти. Найбільше правильних відповідей озвучили Борисовська Лія (6 кл.), Юхимчук Яна (6 кл.), Васелюк Я. (9 кл.) 
  Цікавим, змістовним та пізнавальним був брейн-ринг. Старшокласники показали непогані знання мови. Та все ж швидше та точніше справлялися із завданнями «Мовознавці», тому й перемогли у цій грі. Учасники – задоволені та щасливі, вболівальники – веселі та радісні. Вчителі – вдячні і стримані. Переконана, що це мовне змагання запам’ятається всім.
  Мова – одне з багатьох див, створених людьми. Людина має завжди пам’ятати: звідки родом, де її коріння. Знання мови народу, серед якого ти живеш, – ознака культурної, освіченої людини, а знання рідної мови – священний обов’язок кожного.
  «Слово ввібрало в себе найтонші порухи наших почуттів, у ньому закарбувалася душа, звичаї, традиції, радощі й болі народу – усі його духовні цінності, творені століттями», – писав В.О.Сухомлинський. Так, у школі за допомогою мови ми відкриваємо таємничість і складність наук: історії, географії, біології, фізики, математики. Тож ще і ще раз переконуємося в необхідності досконалого володіння її багатствами. А розпочинається прилучення дитини до краси рідної мови з милих бабусиних казок і материнської колискової… І кожен день дає нам урок пізнання, бо завжди і скрізь наш учитель – мова. 

Г.Д.Грицюк, 
вчителька української мови
Пляшевського ліцею

 

Переглядів: 550 | Додав: Gonchar | Рейтинг: 5.0/6
Всього коментарів: 0
avatar

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz