Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSSП`ятниця, 24.04.26, 02:05


 
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 353
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу




 

 







Головна » 2019 » Лютий » 12 » Музика змушує сяяти наші душі
22:12
Музика змушує сяяти наші душі

Година музики в Пляшевському ліцеї 

  Роль музики в нашому житті досить велика. Музика може впливати на наш настрій. 
  У кожного є улюблений стиль музики: музика, яка розслабляє і та, яка напружує. 
  На превеликий жаль, далеко не кожна людина на сьогоднішній день це усвідомлює. Теперішня молодь, яка поринула у сучасну культуру музики, часто недооцінює музику давнього періоду, а саме класичну музику. Звісно, класична музика поділяється на різні стилі, але я можу запевнити, що вона є дійсно показником справжньої музики. Класична музика є і буде завжди!
  Сьогодні, 12 лютого, і діти, і вчителі нашого ліцею мали нагоду побувати у світі мистецтва, у світі музики. А мистецтво  - це завжди свято, це - казка, це - творчість.
  Володимир Юрійович Федорчук, наш односельчанин, цікава і ерудована особистість, завжди бажаний гість наших дітлахів, з радістю відгукнувся на моє запрошення посприяти проведенню години музики в 9 і 11кл.  І не тільки познайомив усіх присутніх з найпопулярнішими творами класичної музики, які прийнято називати шедеврами, а й розробив і подарував кожному рекомендації щодо пізнання класичної музики «12 кроків».

  

  Старшокласники з цікавістю слухали і розповідь Володимира Юрійовича, і музичні твори. Не знаю, що дітям більше припало до душі, а от я після усього прослуханого ще довго не могла налаштуватися на «іншу хвилю». Різноманітні відтінки мелодій зачаровували, розвеселяли і доводили до смутку. Ми прослухали «Весільний марш» І.Ф. Мендельсона і «Весільний марш» з музики до комедії В.Шекспіра «Сон літньої ночі», відомі твори Г.Свірідова «Метель», Л.В.Бетховена «До Елізи». А мелодію «Вальсу №2» Д.Шостаковича слухали в різних виконаннях (бал – природа). Діти затамували подих, слухаючи «Адажіо» Т.Альбіноні в різних інтерпретаціях. «Чардаш» В.Монті був представлений по-особливому: віолончель – скрипка, ці  музичні інструменти загадкові, чарівливі. Особливе задоволення усі отримали від перегляду одного з кращих балетів світу «Лебедине озеро» П.Чайковського. Унікальні музика і хореографія! Здається, що можна слухати ще і ще «Пори року» А.Вівальді, «Пори року» П.Чайковського. Концерт для фортепіано з оркестром Е.Гріга (ч.1 – «Зимова велич») – слухати - не переслухати!
  Думаю, поради, міркування і рекомендації В.Ю.Федорчука запам’ятаються нашим вихованцям надовго, якщо не на все життя: 
  «Класична музика – це діамант в елітній світовій культурі, тому її варто слухати… варто докласти певних зусиль і класична музика розкриє свої таємниці. 
  Захоплення класичною музикою є ознакою як світової еліти, так і мільйонів простих громадян. Треба відкинути упередження, що я не зможу зрозуміти таку музику, вона недоступна, вимагає спеціального навчання і т. ін. Красиве може пізнати кожний. Не зациклюйтесь на : «Я не розумію – і все!» Класична музика не суцільно програмна. Її треба слухати і сприймати так, як кожен хоче. Це сприйняття може бути аж до протилежного. Разом з тим, всі можуть відрізнити веселе від сумного, ліричне від трагічного. Слухайте і думайте, що хочете, робіть вигляд кінець кінцем. Вам подобається, або ж ні, і не треба нікому нічого пояснювати!.. 
  Пізнання класичної музики – це праця, яка потребує зусиль. Але і винагорода велика. Спочатку складно і малозрозуміло, але прослухавши твір 3-5 раз, починаєш пізнавати мелодії, логіку і структуру твору, запам’ятовуєш…» 

  На мою думку, прослуховування класики впливає та розширює кругозір, робить людину більш сентиментальною та виховує у ній музичний смак, а саме улюблені композиції здатні підтримати правильний душевний настрій в любій ситуації. І це – визначений факт. 
  Класична музика розглядається як змістовне мистецтво, що має великий естетичний вплив на людей. 
  Класична  музика робить нас піднесенішими, благороднішими і мудрішими.
  Класична музика є перлиною теперішнього суспільства.   Та не кожен може або хоче зрозуміти важливість цього вишуканого інструменту відпочинку та морального достатку. Тож варто заохочувати нас усіх до прослуховування класичних мелодій. 
  Дякуємо Вам, шановний Володимире Юрійовичу, за змістовну й щиру бесіду. Будемо готувати питання на наступну зустріч. Нам сподобалося!

Г.Д.Грицюк, вчителька художньої культури 
Пляшевського ліцею

Фотографувала Л.Я.Сьомак

 
Переглядів: 468 | Додав: Gonchar | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
avatar

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz