Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSSП`ятниця, 24.04.26, 19:24


 
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 353
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу




 

 







Головна » 2022 » Лютий » 21 » Нас єднає мова
20:14
Нас єднає мова

Нації вмирають не від інфаркту.
Спочатку їм відбирає мову.
Ліна Костенко

  Міжнародний день рідної мови — день, який відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Мова - духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. Змалечку виховуючи в собі справжню людину, кожен із нас повинен в першу чергу створити в своїй душі світлицю, у якій зберігається найцінніший скарб - МОВА. 
  В Пляшевському ліцеї сьогодні проведено ряд заходів з нагоди Міжнародного дня рідної мови: писали диктанти, на багатьох уроках звучали інформаційні повідомлення на тему: “Українська мова в світі”, в 5-9 класах проведені тематичні уроки “Рідна мова”, “Мова нас єднає”. Варто відзначити найактивніших дев’ятикласників – Качан Мар’яну, Масюк Марію, Кочубей Христину, Бронтерюк Мар’яну

  Одинадцятикласники виготовили макет дерева з висловами про мову “Дерево мови”. Марія Миколаївна Хміль, шкільна бібліотекарка, підготувала виставку літератури “Рідну мову бережи”, лепбук “Цікаві факти про українську мову”. 
  Рівень розвитку рідної мови є джерелом духовного розвитку народу. Мова для кожного народу стає ніби другою природою, що оточує його, живе з ним всюди і завжди. Без неї, як і без сонця, повітря, рослин, людина не може існувати. Як великим нещастям обертається нищення природи, так і боляче б’є по народові зречення рідної мови чи навіть неповага до неї, що є рівноцінним неповазі до батька й матері.
  Знати, берегти і примножувати рідну мову – це обов’язок кожної людини. 
  Народ, який не усвідомлює значення рідної мови, її ролі в розвитку особистості, не плекає її, не може розраховувати на гідне місце в суцвітті народів.
  “Мови – це важливо!” – цей вислів обрано ЮНЕСКО гаслом Міжнародного дня рідної мови. «Українська мова – це важливо!» - до такого висновку прийшли і пляшевські школярі, і вчителі, і всі небайдужі до нашої рідної української мови.

Галина Грицюк,
вчителька української мови
Пляшевського ліцею

Переглядів: 346 | Додав: Gonchar | Рейтинг: 4.5/2
Всього коментарів: 0
avatar

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz