Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSSПонеділок, 24.04.29, 04:11


 
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 353
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу




 

 







Головна » 2020 » Січень » 29 » Перший мітинг у Пляшеві під синьо-жовтими прапорами
19:34
Перший мітинг у Пляшеві під синьо-жовтими прапорами

Учасники мітингу у Пляшеві. 1989 рік.
Джерело фото radiotrek.rv.ua 

  В кінці 1988 року тодішня влада планувала підняти на 2 метри рівень води у Хрінницькому водосховищі. Якби це сталося, то виникла б загроза підтоплення історико-меморіального заповідника "Поле Берестецької битви". Проти цього плану піднялися небайдужі люди. В селі Пляшева місцевий голова сільради Трачук (Гончар) Михайло Володимирович організував збори громадян, на яких прийняли рішення заборонити цей проект. Проти необдуманих рішень виступили представники інтелігенції. 
  В неділю, на початку червня 1989 року в Пляшеві, на території Козацьких Могил відбувся мітинг з протестом проти підтоплення національної святині. До Пляшеви прибули представники інтелігенції зі Львова. Я був свідком цих подій. З Берестечка рухалася колона людей, більше ста чоловік під синьо-жовтими прапорами. Очолював колону відомий письменник Роман Іваничук. Люди йшли з піднесенням, співаючи "Ой у лузі червона калина". На території заповідника відбувся мітинг, на якому виступили Роман Іваничук, секретар райкому партії Червоноармійського (нині Радивилівського) району Юрчук Марія Семенівна (була в українській вишиванці) та інші. Представники правоохоронних органів, а їх було чимало, не знали, як діяти. Проте все вирішилось досить швидко. Зненацька наступила сильна гроза і люди розійшлися. 
  Це був перший мітинг в Рівненській області, який пройшов у с.Пляшева. Він проявив початок національного відродження у нашому краї. 
  А через тиждень, 14 червня 1989 року, до Пляшеви на острів Журавлиха, долаючи міліцейські перепони, прибув Василь Червоній зі своїми побратимами та на мітингу з десятками національних прапорів прийняли рішення відродити святкування дев'ятої п'ятниці після Великодня як Дня пам'яті полеглих козаків під час Берестецької битви. Через рік, у 1990 році, на Козацькі Могили прибули 200 тисяч чоловік, серед них - Василь Червоній, Василь Поровський, Левко Лук'яненко, Валентин Мороз та багато інших відомих політиків. Найбільш масово відзначили дев'яту п'ятницю у червні 1991 року. Тодішній Голова Верховної Ради Леонід Макарович Кравчук під 500-тисячні вигуки "Україні волю!" відкрив пам'ятник полеглим козакам (скульптор - Анатолій Кущ). З цього часу в червневі дні щороку прибувають десятки тисяч патріотів, щоб вклонитися подвигу козаків під Берестечком.

Ремесник П.А., директор ліцею


Статті про історію села Пляшева

Переглядів: 568 | Додав: gonchar2101 | Рейтинг: 5.0/6
Всього коментарів: 0
avatar

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz