Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSSВівторок, 24.05.07, 02:57


 
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 353
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу




 

 







Головна » 2021 » Березень » 22 » «Птахи нам на крилах весну принесли»
21:28
«Птахи нам на крилах весну принесли»

  Разом з пробудженням природи від зимового сну на нашій землі, в Україні, починається цикл народних весняних свят, пов’язаних з стародавніми міфами та віруванням, супроводжених піснями та іграми.
  22 березня вшановуємо пам'ять Сорока Святих мучеників.
  Добрі господині цього дня печуть сорок булок із медом у формі пташок. В різних регіонах України їх іменували по-різному, але здебільшого це були назви птахів — «сороки», «жайворонки», «буслики», «птички», «пташки». Вірили, що саме на Сорок Святих з вирію повертаються пернаті — сорок різних порід. Тому калачики чи бублики, пампушки чи кренделі виробляли у формі пташечок із дзьобиками та крильцями, гребінчиками та хвостиками, а часом «садили» їх на бублик, наче на гніздечко.
  Одразу «жайворонків» не їли, чекаючи наступного дня, коли дівчата і діти з усього села збиралися, щоб співати веснянки:
Із краю-кураю
Пташок викликаю:
Летіть, жайворонки,
До нашої сторонки,
Спішіть, ластів’ята,
До нашої хати –
Весну зустрічати,
Зиму проводжати!

  Яка прекрасна наша Україна! У будь-яку пору року вона чарує око – то яскравими барвами літа або золотої осені, то казковою красою зими або буйним цвітінням весни, але найгарніший куточок природи залишається мертвим, якщо його не оживляє спів птахів.
  22 березня у нашому навчальному закладі ми щороку відзначаємо День зустрічі птахів, який не тільки підтримує добрі народні традиції, але й відіграє велику роль в екологічному вихованні школярів. У цей день закликаємо весну, зустрічаємо перелітних птахів, печемо з тіста жайворонків. Свято допомагає школярам краще пізнати і полюбити птахів, що живуть поруч, пробуджує інтерес до рідної природи і її охорону.
  Ведучі заходу, Якобчук Ангеліна та Причепа Богдана, розповіли усім присутнім, як українці зустрічали весну та птахів у давнину.
  На свято «прилетіли» і наші друзі-птахи, які розповіли присутнім про себе. Роль пернатих виконали учні 5 класу: Бронтерюк Ангеліна, Видринська Богдана, Сова Євгенія, Стрілець Вікторія. Долучилися до закликання весни і семикласники Троян Марія, Юхимчук Яна та Ткачук Тарас.
  Яке ж свято без гри? Тож усі бажаючі поділилися на дві «пташинні зграї»: «Синички» та «Ластівки». Змагалися у конкурсах: «Розминка», «Голоси птахів», «Екологічне лото», «Пам’ятники птахам», «Склади прислів'я», «Впізнай птаха».
  За результатами змагань перемогла команда «Синички». Вболівальники також проявили свої знання, за що були нагороджені печивом-жайворонками. 
  Відгадування загадок, птахів за описом та за співом, вікторина про пернатих – ці та багато інших завдань допомогли учням підійти до висновку: Бережіть птахів! Бережіть природу!
  Пам’ятайте – найдорожче для пташки – це воля. Милуйтеся, слухайте і захоплюйтеся цими чудовими творіннями природи.

Польова О.І., вчителька біології

Переглядів: 314 | Додав: Gonchar | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz