Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSSНеділя, 24.04.28, 23:27


 
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 353
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу




 

 







Головна » 2020 » Жовтень » 18 » Сава Невинний - санітар УПА родом з Пляшеви
18:36
Сава Невинний - санітар УПА родом з Пляшеви

Невинний Сава Тимофійович

  Одним з учасників ОУН та УПА із села Пляшева був Невинний Сава Тимофійович. 5 червня 1944 року його було затримано бійцями одного з ескадронів 7 гвардійського кавалерійського полку, який розташувався неподалік Пляшеви. В постанові про затримання зазначено, що чоловіка було затримано у пшеничному полі, при собі він мав дві ручні гранати. Постанову затвердив співробітник СМЕРШу. При обшуку підозрюваного було також виявлено 72 фотографії, блокноти та альбоми, гроші різних держав, зокрема 1000 "украинских денег". Окремо було складено акт опису ручних гранат - одна з них була непридатна для бою. Через два дні після затримання начальником СМЕРШу 2 кавалерійської дивізії Бодровим було обрано запобіжний захід тримання під вартою. Наступного дня було видано постанову про арешт Сави Невинного. Аргументами виступили свідчення про участь в УПА з 1943 року, там він спершу проходив курси санітарів, де отримав псевдо "Тирса".  Після приходу Червоної армії чоловік пішов фельдшером у підрозділ УПА під проводом "Бувалого". 

  

Сторінки слідчої справи


  5 червня було проведено перший допит затриманого. В анкеті вказано, що чоловік народився у 1915 році у селі Пляшева, належав до селян-середняків. Освіта - 7 класів школи та 3 місяці фельдшерських курсів. На початку слідчий запитав про час перебування Невинного в ОУН. Той відповів, що активним учасником ОУН не був, натомість в УПА був призваний у 1943 році. Вербуванням повстанців у Пляшеві займався станичний Василь Балясевич на псевдо "Хмара". У грудні Саву направили на курси санітарів, де він пробув лише два місяці, адже почалися бої. Тоді чоловік разом з односельцями вирушили додому. Там Сава пробув кілька днів, після чого був направлений до лісу біля села Хрінники, де вже знаходилося більше ста повстанців, половина яких без зброї. Вночі вони під керівництвом командирів "Карпа" та "Шума" вирушили через Вовковиї до села Грядки біля Дубна. У місцевому лісі тоді зібралося близько трьохсот чоловік, активних бої не вели. В кінці квітня 1944 року до повстанців приєдналося ще два батальйони, і кількість зросла до майже 1000 осіб. З-під Дубна всі вони вирушили на Полісся - до Березного. Весь цей час Сава Тимофійович займав посаду фельдшера. Також слідчий запитався про обставини затримання. Арештований відповів, що переховувався неподалік хутора біля села Пляшева, де зранку 5 червня був затриманий. Допит був завершений опівночі. 
  Пізно ввечері 7 червня відбувся наступний допит. З нього можна дізнатися, що курси санітарів відбувалися в "колонії" Лопавше Демидівського району. Близько 30 чоловік вивчали там анатомію, санітарну справу та фізіологію. Після закінчення тритижневих курсів санітарів направали у село Хрінники на курси фельдшерів. Викладачем був повстанець на псевдо "Золотаренко". Навчалися майже 60 чоловік, курс тривав три місяці. 

  

Фото, знайдені у С.Невинного при арешті:
Михайлівська церква у Пляшеві; 
у Берліні біля могили діячів УГА

  Наступний допит мав на меті розкрити минуле затриманого. До 1939 року Сава працював у своєму господарстві. Також повстанець вказував, що з жовтня 1939 по серпень 1941 року перебував на роботі у Німеччині. Разом із ним з Пляшеви на роботу вирушив також Яків Чернявський. Кордон вони переходили на річці Західний Буг, яка стала межею між СРСР та Німеччиною. Там Сава почав працювати поштарем у польському місті Грубешів. Тоді ж чоловік за допомогою Червоного Хреста спробував знайти свого брата Михайла, який під час нападу Німеччини на Польщу служив у польській армії. В установі повідомили, що Михайло знаходиться у німецькому полоні в Берліні. Сава вирішив податися до Берліну, де став працювати робітником на фабриці. У серпні 1941 року чоловік повернуся додому. У 1942 році почав працювати поштарем у Берестечку. Згодом УПА заборонило українцям служити в німецьких установах під карою смерті, тоді Сава звільнився та почав працювати у своєму господарстві. Допит тривав до третьої години ночі. 

  

Аусвайс (нім. Ausweis) Сави Невинного,
виданий у Пляшеві 9 вересня 1941 року

  Ще один допит був спрямований на з'ясування обставин повернення Сави додому, отримання гранат. Оскільки підрозділ чоловіка зазнав серйозних втрат під Березним, то частина бійців була змушена відступити та розпорошитися. Невинний вирушив разом із односельцем Семеном Борисюком, який також служив санітаром, проте в Острожецькому районі вони розділилися. Сава вирушив додому, біля Млинова запитав в одного чоловіка дорогу до Пляшеви. Останній привів повстанця до себе додому, де відмовив зараз йти, адже в районі знаходилося багато червоноармійців. Лише через кілька днів Сава зміг вирушити додому, коли місцевий повстанець показав йому дорогу та перевіз через річку Ікву. Невинний прибув у Пляшеву 4 червня. 
  Вже 10 червня на Саву Невинного було складено постанову про оголошення звинувачення. 
  Паралельно відбувалися допити свідків. У справі присутній навіть допит червоноармійця-узбека - солдата одного з ексадронів7 гвардійського кавалерійського полку, який затримував Невинного. З цих  свідчень можна дізнатися, що у той час у кавалеристів відбувалося тактичні тренування. Червоноармієць побачив Саву у полі поблизу двох будинків, що знаходился за 300 м  від східної околиці лісу села Пляшева. Кавалерист затримав повстанця, виявивши при цьому дві гранати, в одній з яких вже були висмикнуті запобіжні ковпачки від підривника. Крім того, поруч лежали мішок з продуктами та пляшки, наповнені водою і молоком. Також було допитано жителя міста Берестечко. Він сказав, що ще 1939 року Сава Невинний займав високу посаду ОУН, адже перед вступом Червоної Армії на територію Західної України залишив своє місцепроживання. Також житель Берестечка свідчив, що Сава працював на посаді начальника пошти у Берестечку, а потім створив озброєний загін ОУН в Пляшеві. Крім того, було проведено також допит секретаря сільради села Пляшеви.  
  У справі також знаходиться документ, де наведено імена окремих членів УПА в Пляшеві. На посаді станичного перебував Балисевич Василь, крім нього повстанським активом у селі керував Григорій Федорчук та чоловік на прізвище Григор'єв. 
  12 червня на Саву Невинного було складено обвинувачувальний висновок, де його звинувачували в участі в ОУН, незаконному перетині кордону, участі в УПА, переховуванні від радянських органів. Згодом слідчими було переглянуто свідчення жителя Берестечка про участь Невинного в ОУН до 1939 року, адже більше ніяких доказів цьому не було. Тому активну участь в ОУН до 1939 року було виключено з обвинувачення і 22 червня складено новий обвинувачувальний висновок. Через два дні після цього відбулося судове засідання воєнного трибуналу 1 гвардійської кавалерійської дивизії під головуванням майора юстиції Кравцова та членів суду: капітанів юстиції Кореницького та Пономаренка. Ще одне засідання відбулося 26 червня. Суд було вирішено проводити у закритому порядку, без державного звинувачувача та свідків. Під час судового засідання Сава Невинний дотримувався тих же показів, які давав на допитах. Того ж дня було ухвалено вирок. Чоловіка засудили до 10 років позбавлення волі у ВТТ з позбавленням 
прав на 5 років та конфіскацією майна. На початку 90-х років минулого століття Невинного Саву Тимофійовича було реабілітовано. 

Орест Гончар, студент ІІ курсу
історичного факультету 
Львівського НУ імені Івана Франка


Статті про історію села Пляшева

Переглядів: 401 | Додав: Gonchar | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
avatar

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz