Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSSП`ятниця, 24.04.26, 06:51


 
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 353
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу




 

 







Головна » 2015 » Листопад » 20 » Вшанування відомого земляка
22:26
Вшанування відомого земляка

  19 листопада 2015 року виповнилося 85 років з дня народження П.Я. Лотоцького – засновника та багаторічного директора музею «Козацькі могили», відомого краєзнавця.
Павло Якубович тривалий час працював у Пляшевській школі: діловодом, вчителем історії. Саме тут він обладнав першу невеличку експозицію із знахідок на місцевих полях, головною темою якої стала історія Берестецької битви та історія села Пляшева.

   Естафету  Павла Якубовича продовжили сини, випускники нашої школи Юрій та Василь.
   Сьогодні в школі працює онук П. Лотоцького Юрій Васильович Лотоцький.
   В 1965 році «Козацькі могили » стали філією Рівненського краєзнавчого музею, а з 1967 року тут же відкрито музей. З того часу Лотоцький П.Я. стає директором. 12 червня 1991 року постановою Кабінету Міністрів УРСР комплекс пам’яток історії та культури поля Берестецької битви 1651 року було оголошено державним історико-меморіальним заповідником, а його директором призначили П.Я. Лотоцького. Саме завдяки йому музей «Козацькі могили» посів почесне місце у пантеоні слави України.
   11 листопада 2012 року на вісімдесят другому році життя П.Я.Лотоцький відійшов у вічність.

  За сумлінну багаторічну працю на теренах національної культури Павло Якович був нагороджений урядовими нагородами, похвальними грамотами, нагрудними значками та медалями. Павло Якович нагороджений Почесною відзнакою "За багаторічну і плідну працю в галузі культури". Він став першим лауреатом обласної премії за збереження історико-культурної спадщини імені Ігоря Свєшнікова. 23 вересня 1995 року Указом Президента України П.Я.Лотоцькому було присвоєно звання Заслуженого працівника культури України.

  Вшановуючи пам’ять свого відомого земляка, учні 5-6 класів побували в музеї, де ознайомились із тематичною виставкою, присвяченою ювіляру. Для них  науковим співробітником музею Лотоцькою Н.О. було проведено екскурсію.
   Ми, колеги, випускники школи, завжди будемо пам’ятати цю непересічну особистість, мудру людину, історика та краєзнавця.
   П.Ремесник,  директор школи, вчитель історії 

 

Переглядів: 533 | Додав: Gonchar | Рейтинг: 3.2/4
Всього коментарів: 0
avatar

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz