Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSSП`ятниця, 24.03.29, 16:38


 
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 352
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу




 

 







Головна » 2019 » Квітень » 9 » Заповідне болотне урочище “Козацькі могили”
22:31
Заповідне болотне урочище “Козацькі могили”

Заповідне болотне урочище “Козацькі могили”

  Острів Журавлиха у Пляшеві, який є частиною НІМЗ "Поле Берестецької битви", оточений заболоченими луками з багатою рослинністю. Ще 22 листопада 1983 року рішенням Рівненського облвиконкому №343 тут було створено заповідне болотне урочище “Козацькі могили” з метою збереження рідкісних рослин, занесених до Червоної книги України. Площа урочища 3,5 га, знаходиться воно у заплаві річки Пляшівки і є складовою частиною заповідника. Болото карбонатного типу. 
  Урочище є унікальним представником мало вивчених боліт Малого Полісся. У 50-60-х роках минулого століття їх досліджувала відомий український болотознавець Єлизавета Модестівна Брадіс. А у кінці 80-х років до Пляшеви прибула ботанічна експедиція Рівненського краєзнавчого музею. Науковці виявили на прилеглому до музею клаптику лугу значну популяцію рідкісної валеріани цілолистої. Досі дослідники зустрічали її лише у Карпатах та Передкарпатті. Крім того, було виявлено осоку Девелла, реліктовий, рідкісний вид, занесений до "Червоної книги". Поруч зростали ще два надзвичайно рідкісні види осоки - осока звисла, сіро-зелена рослина з довгим кореневищем, та осока піхвова, що несе невеликий колосок на дуже довгій тонкій квітконіжці.

  Ботаніки виявили також два види орхідей, занесених до "Червоної книги" і рідкісну комахоїдну рослину - товстянку, або жирянку. Рослина має чудернацьку квіточку синьо-фіолетового кольору, ясно-салатові листки зібрані у прикореневу розетку і вкриті зверху клейкими залозами, від чого здаються жирними.
  Унікальне урочище потребує охорони, мінімального втручання людини у його екосистему, щоб не втратити те, що нам подарувала природа. Дуже прикро, що місцеві мешканці щорічно випалюють суху рослинність на території урочища, незважаючи на заборону. Селяни вважають, що спалювання старих рослин йде на користь молодій траві. Але фахівці-біологи стверджують, що через вогонь сильно знижується потенціал вегетативного і насіннєвого розмноження рослин, оскільки знищується так званий банк насіння, який міститься в ґрунті й в зерновій частині рослин. Через шкоду, яку спалювання завдає рослинам, страждають і комахи. До одного виду рослин "прив'язані" приблизно 20 видів комах: хтось харчується цими рослинами, інші серед них мешкають, і якщо в пожежі гине рослина, то гинуть і комахи. Також жертвами пожеж можуть стати й тварини, які живуть у траві. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.

Варварське ставлення до природи.
Випалювання сухої рослинності в заповідному урочищі.
25 березня 2019 року.

  Згідно з статтею 152 КУпАП, спалювання рослинних залишків є порушенням низки правил у сфері благоустрою населених пунктів та тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-1360 грн) і на посадових осіб суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 грн).
  Не будьте байдужими! Бережіть природу!

Джерела:
1. Андрієнко Т.Л., Антонова Г.М., Єршов А.В. Край лісів та імлистих боліт: Розповідь про природоохоронні об’єкти Ровенської області. Львів: Каменяр, 1988. — 86 с.
2. https://www.radyvyliv.info/bagata-priroda-radivilivshhini.html
3. https://www.bbc.com/ukrainian/features-47596192

Володимир Гончар, вчитель фізики

Переглядів: 1037 | Додав: gonchar2101 | Рейтинг: 5.0/12
Всього коментарів: 0
avatar

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz