Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSSНеділя, 24.05.05, 20:56


 
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 353
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу




 

 







Головна » 2020 » Жовтень » 11 » Запуск повітряної кулі
10:59
Запуск повітряної кулі

  Лагідне та нежарке осіннє сонечко щоперерви кличе школярів на шкільний двір: пострибати, погасати в футбол, пограти "доганялки". А в п'ятницю усі дружно вирушили на галявину поблизу ліцею, де восьмикласники готували до запуску власноруч виготовлену повітряну кулю.
  Хоч і нехитра конструкція, але потребує певних знань геометрії та фізики. По-перше, потрібно спроектувати її так, щоб забезпечити невелику вагу при достатньому для польоту об'ємі. По-друге, розрахувати форму сегментів, щоб після склеювання вони утворили сферу. Невеличка компанія юних конструкторів гарно справилася з цими завданнями і протягом кількох днів у вільний від занять час виготовила теплову кулю-монгольф'єр діаметром понад 2 метри. Дівчата, Мар'яна Бронтерюк та Марійка Масюк, готували матеріал - з пакетів для сміття скотчем склеювали довгі смуги. Хлопці, Назар Причепа та Ілля Ремесник, обрізали їх відповідно до розрахунків та склеювали між собою. Всі працювали злагоджено та дружно. І ось куля готова! Та це ще половина справи. Запуск монгольф'єра - непроста річ. Кулю потрібно заповнити теплим повітрям. Щоб спрямувати його від багаття, виготовили картонний конус. Залишалося дочекатися погожої, безвітряної днини.

    

   

  Струмені теплого повітря поступово розгладили складки на оболонці, куля щомиті повніла і уже відчутно прагнула піднятись вгору. Нелегко з нею справитись. На допомогу прийшли одинадцятикласник Юра Юрчук та непосидючий Олексій Каліновський з 9 класу. Ще мить - і куля вже у небі! Підхоплена легким вітерцем, стрімко набираючи висоту, полетіла на південний схід. Мов зачаровані, спостерігали за її польотом і школярі, і дорослі. Видовище захопливе і для тих, хто вперше його побачив, і для тих, хто вже був присутнім на попередніх запусках. А їх було немало. Понад 20 куль-монгольф'єрів виготовили ліцеїсти за останні роки: різного розміру та забарвлення, з різним "характером".
  Гарний був день!

Володимир Гончар, вчитель фізики

Переглядів: 437 | Додав: Gonchar | Теги: Запуск, політ, куля, Повітряна, монгольф'єр | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
avatar

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz